Barcelona

La Generalitat creu que el Pla Hidrològic és "lesiu" per a l'Ebre i anuncia que el recorreran "amb contundència"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, alerta que el pla és perjudicial "per a la sostenibilitat ambiental del riu i no impedeix la regressió i la salinització", i avisa que la Generalitat vol estudiar si el cabal mínim aprovat contravé la Directiva Marc de l'Aigua de la UE.

RedaccióActualitzat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha considerat que el Pla Hidrològic de l'Ebre aprovat pel govern espanyol "és lesiu per a la conservació del riu" i ha anunciat que el recorreran "amb contundència per la via administrativa". Vila ha alertat que el pla és perjudicial "per a la sostenibilitat ambiental del riu i no impedeix la regressió i la salinització" i ha dit que la Generalitat vol estudiar si el cabal mínim aprovat contravé la Directiva Marc de l'Aigua de la UE.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el Pla Hidrològic de l'Ebre, que inclou unes inversions de més de 2.500 milions d'euros entre totes les administracions i preveu passar de 965.000 hectàrees de regadius a 1,41 milions, amb un augment estimat del consum d'aigua de 7.880 hectòmetres cúbics anuals a gairebé 10.000 hectòmetres cúbics. A més, el pla garanteix uns cabals ecològics per sobre dels 3.000 hectòmetres cúbics anuals per tal de "satisfer les necessitats del Delta".

Distància "descomunal" de la proposta de la Generalitat

Per Vila, "l'Ebre és un riu amb uns indicadors fràgils que hem de conservar entre tots". En aquest sentit, la Generalitat denuncia que el llindar mínim aprovat es troba a una distància "descomunal" dels 7.000 hectòmetres cúbics anuals que defensa el govern català i, per aquest motiu, ha anunciat que contestaran "amb tota la contundència per la via administrativa". La Generalitat critica que aquest mínim fixat "no té en compte els requeriments ambientals reals del tram més baix de la conca i el paper dels seus cabals respecte al fre a la intrusió salina i a l'aportació de sediments i nutrients".

Vila creu que la fixació d'aquest cabal mínim respon a les demandes d'aigua a la conca del riu per proveir els nous regadius projectats. Aquest increment de regadius compromet, segons el govern català, "l'aigua disponible als trams més baixos de l'Ebre i també la seva qualitat, molt amenaçada amb l'increment de la concentració salina".

El conseller ha retret a l'executiu espanyol que "tampoc no ha considerat les peticions de la Generalitat per revisar i corregir la delimitació, designació i tipologia de les masses d'aigua al tram baix del riu i el Delta", un fet que podria "comprometre la correcta gestió, especialment de les zones humides i de l'estuari del Delta".

ICV demana la dimissió d'Arias Cañete

Les diputades ecosocialistes Laia Ortiz i Hortènsia Grau han demanat la dimissió del ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, pel Pla Hidrològic de l'Ebre i han avançat que Iniciativa portarà aquest projecte a la Comissió Europea perquè consideren que va contra la Directiva Marc de l'Aigua, en preveure uns cabals ecològics "totalment insuficients".

"El ministre Cañete és un temerari i no pot seguir al capdavant del Ministeri de Medi Ambient", ha afirmat Ortiz, que ha acusat el PP de "posar en risc la vida dels rius i del Delta de l'Ebre amb la seva aposta per mercantilitzar els recursos hídrics".

El PSC denuncia una aprovació "autoritària"

Des de Rubí, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat que el Pla de Conca de l'Ebre "s'ha aprovat de forma autoritària, sense parlar amb les parts i de forma poc respectuosa amb els cabals". El màxim dirigent dels socialistes catalans ha denunciat que, "una vegada més, una decisió que afecta el territori es pren sense comptar amb el territori". Navarro ha afegit que el govern espanyol "cada divendres ens dóna un disgust diferent", en referència a les decisions preses en el Consell de Ministres.

Crítiques de Junqueras i Fernández a Twitter

Altres líders catalans han utilitzat les xarxes socials per expressar el seu posicionament contrari al pla aprovat aquest divendres al Consell de Ministres. El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, considera que la decisió del govern espanyol demostra que "imperiosament, ens cal prendre les regnes del nostre futur":

 

 

Per la seva banda, el diputat de la CUP David Fernàndez ha fet una crida a no deixar perdre "ni un pam de terra ni una gota d'aigua" i ha comparat el govern del PP amb un túnel del temps:

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut