El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.
El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. (Imatge d'arxiu: EFE)
Nova York

Les Nacions Unides demanen que Ucraïna i Rússia dialoguin per resoldre la crisi a Crimea

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, parlarà amb el president rus, Vladímir Putin, per traslladar-li la seva preocupació i per demanar-li que respecti la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna. El portaveu de Ban Ki-moon, Martin Nesirky, ha demanat calma a totes les parts implicades.

RedaccióActualitzat

Preocupació internacional per la crisi de Crimea, que enfronta Rússia i Ucraïna. Els dos països fan moviments prebèl·lics i el món conté la respiració. Les Nacions Unides demanen que s'aturi l'escalada de tensió i que Ucraïna i Rússia dialoguin.

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, parlarà amb el president rus, Vladímir Putin, per traslladar-li la seva preocupació i per demanar-li que respecti la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna. El portaveu de Ban Ki-moon, Martin Nesirky, ha demanat calma a totes les parts implicades.  

Trucada Obama-Putin

La situació a Ucraïna ha estat analitzada a la Casa Blanca pels principals assessors de seguretat d'Obama. El president dels Estats Units ha parlat per telèfon durant una hora i mitja amb Vladímir Putin. Barack Obama ha demanat al seu homòleg rus que retiri els militars de Crimea per reduir la tensió a la zona. Alhora, com a mesura de pressió, els Estats Units podria suspendre la participació en les reunions preparatòries del G-8 que es farà al juny a Sotxi.

Reunit d'urgència

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides s'ha reunit d'urgència per abordar aquesta crisi, però cal tenir en compte que com a membre del consell, Rússia hi té dret de veto.

El representant d'Ucraïna ha acusat Rússia de violar les lleis internacionals i la sobirania nacional amb l'enviament de tropes per part de Putin. Al seu torn, l'ambaixador de la Federació Russa, amb un to desafiador, ha acusat Occident d'instigar les protestes a Ucraïna i ha subratllat que aquesta crisi ha acabat deposant un president, Ianukóvitx, elegit democràticament. I la representant nord-americana, en la línia d'Obama, ha exigit posar fi a la intervenció militar i ha proposat enviar observadors internacionals a la zona.

Mentrestant, alguns ministres d'Exteriors dels països membres del Consell ja han reaccionat a l'autorització del Parlament rus per desplegar les tropes a Ucraïna. El ministre d'Exteriors britànic, William Hague, assegura que les maniobres russes són una greu amenaça a la sobirania ucraïnesa i la seva integritat territorial. De fet, ha recomanat a tots els britànics que siguin a la península del mar Negre que marxin de la zona en conflicte per qualsevol mitjà possible. Hague assegura que ha parlat amb el seu homòleg rus per traslladar-li la preocupació del Regne Unit i per demanar-li que actuï per calmar la situació.

França ha demanat que es faci tot el que sigui possible per evitar una intervenció militar de Rússia a Ucraïna.

El Consell de l'OTAN es reunirà dilluns per estudiar la crisi, segons ha avançat el ministre d'Afers Estrangers del govern ucraïnès en funcions. La Unió Europea també celebrarà una trobada de ministres d'Exteriors.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut