Crimea

Ucraïna fa una crida a la comunitat internacional, acusa Moscou d'haver-los declarat la guerra i tanca tot el seu espai aeri

La tensa situació a la península ucraïnesa després del triomf de la revolta proeuropea, que ha portat Moscou i Ucraïna a mobilitzar les seves tropes, accelera una reunió de l'Aliança Atlàntica. Barack Obama i Vladímir Putin s'entrevisten per telèfon durant més d'una hora. L'ONU reclama diàleg. Ucraïna fa una crida a la comunitat internacional perquè impedeixi la invasió russa.

RedaccióActualitzat

La tensió a la península de Crimea continua creixent. L'OTAN ha convocat per avui una reunió d'urgència després que el Senat rus va atorgar dissabte a Vladímir Putin el poder de desplegar les tropes a Crimea quan ho consideri necessari. L'enviament de vaixells de la Marina russa i la presència de soldats als aeroports de la zona continuen crispant l'ambient. Aquest diumenge matí, homes uniformats segueixen ocupant edificis estratègics i tres aeroports de la regió autònoma de Crimea. Segons informa l'enviat especial de TV3, Nicolás Valle, entre els edificis ocupats hi ha el Parlament, la seu del govern i la televisió local. La Marina russa continua també vigilant el port de Sebastopol.

El nou govern d'Ucraïna no s'ha quedat amb els braços plegats davant dels moviments russos i ha donat ordre a les seves tropes de preparar-se per al combat. A Kíev, el secretari del Consell de Defensa i Seguretat Nacional d'Ucraïna, Andrei Parubi, ha anunciat que el Ministeri de Defensa ha mobilitzat els reservistes i ha ordenat als comandants militars posar en estat d'alerta de combat les seves unitats davant d'aquesta intervenció militar russa a la península de Crimea.

Ucraïna també fa una crida a la comunitat internacional perquè impedeixi la invasió russa. Kíev acusa Moscou d'haver-los declarat la guerra i tanca tot el seu espai aeri.

Tres expresidents ucraïnesos demanen una mobilització per defensar el país.

Aquesta retòrica i els gestos de guerra no han passat desapercebuts a la població ni a la comunitat internacional. A diferents ciutats del país, sobretot de l'est, els pro russos han mogut fitxa en contra del govern interí de Kíev. Hi ha hagut manifestacions i enfrontaments.

Tant el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, com el president nord-americà, Barack Obama, han mantingut converses telefòniques amb Vladímir Putin per mirar de calmar els ànims.

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea es trobaran dilluns a Brussel·les en una reunió extraordinària per abordar la crisi, a la qual assistirà el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo.

García Margallo ha expressat avui el respecte a la integritat territorial d'Ucraïna i a les fronteres que van acordar les parts, i ha afegit que correspon al poble ucraïnès "sense ingerències externes" definir quin és el seu futur. El cap de la diplomàcia espanyola ha subratllat la importància de treure aquest assumpte "del terreny de la competència entre la Unió Europea i Rússia", ja que a les dues parts "els interessa una Ucraïna estable, en pau i desenvolupada".

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut