Una maqueta mostra el funcionament a petita escala.
El bastó, en contacte amb la zona vermella, s'activaria quan el semàfor es posi verd.
Argentona

Tres estudiants d'Argentona inventen un sistema perquè els invidents puguin travessar carrers sense semàfor

Uns estudiants de l'Institut d'Argentona inventen un bastó electrònic que permet a les persones cegues travessar aquells carrers sense semàfor o amb semàfors sense senyal sonor. Aquesta proposta podria afavorir també aquells que a més han perdut el sentit de l'oïda.

RedaccióActualitzat

La Carla, el Víctor i la Irene, estudiants de 3r i 4t d'ESO a l'Institut d'Argentona, han creat un sistema que permet a les persones cegues travessar carrers sense semàfor o cruïlles sense senyal sonor. Visió, Societat i Tecnologia és el seu treball de recerca. L'invent proposa el tacte com a sentit per substituir la visió, i per aquest motiu podria ser útil també per als sordcecs, que a més de no veure-s'hi, no hi senten.

Consisteix en un bastó que s'activa en contacte amb un placa situada a la vorera. Quan el semàfor de l'altra banda es posa verd per als vianants, el mànec comença a vibrar per avisar que és segur travessar. De la mateixa manera, deixa d'emetre aquest senyal abans que el semàfor canviï a vermell i fa més segur el fet de travessar.

Aquest sistema es podria instal·lar també en cruïlles on no hi ha semàfor, situant uns LEDs a cada banda del pas de zebra que s'encendrien fent de semàfor quan el bastó hi entrés en contacte.

La creació ja ha reportat diversos premis als seus autors, que han participat, entre altres, al concurs Recerca Jove, de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat, o a l'Exporecerca Jove de la Universitat Ramon Llull. Amb els diners han pogut patentar l'invent i ara busquen inversors per poder-lo desenvolupar.

Anar al contingut