Brussel·les

L'OTAN avisa que Rússia posa en perill la pau a Europa i insta Moscou a aturar l'acció militar a Crimea

El secretari general de l'OTAN urgeix Rússia a aturar les seves activitats militars en territori ucraïnès. Rasmussen diu que es tracta d'una amenaça per a la pau i la seguretat a Europa. Mentrestant, continua la tensió a Crimea i el president d'Ucraïna denuncia que tropes russes bloquegen unitats militars ucraïneses a la península.

RedaccióActualitzat

L'actuació de Rússia a Crimea amenaça la pau d'Europa. Aquesta és la lectura de l'OTAN, que s'ha reunit en una sessió extraordinària per abordar la crisi d'Ucraïna. El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Anders Fogh Rasmussen, urgeix Rússia a aturar les seves activitats militars en territori ucraïnès.

"El que està fent Rússia ara a Ucraïna suposa una violació dels principis de la Carta de les Nacions Unides. Amenaça la pau i la seguretat a Europa". Amb aquestes paraules, Rasmussen ha marcat la postura de l'OTAN respecte al desplegament rus a la península de Crimea. El secretari general ha deixat clar que "Rússia ha d'aturar les seves activitats militars i les seves amenaces".

Rasmussen ha demanat a Rússia que fomenti una reducció de la tensió i ha instat totes les parts implicades a "seguir endavant amb les iniciatives per allunyar-se d'aquesta perillosa situació".

Rasmussen ha explicat que l'OTAN dóna suport a "la integritat territorial i a la sobirania d'Ucraïna", així com al "dret dels ciutadans d'Ucraïna a determinar el seu propi futur sense ingerències externes".

Contactes diplomàtics

La situació que es viu a Ucraïna està accelerant els moviments diplomàtics arreu del món. A banda de la reunió de l'OTAN, aquest dissabte es va trobar, també d'urgència, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. I dilluns ho faran el ministres d'Exteriors de la Unió Europea.

Dissabte, els president dels Estats Units, Barack Obama, va parlar per telèfon amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. En una trucada d'uns 90 minuts, Obama ha demanat a Putin que retiri els militars de Crimea per reduir la tensió a la zona. Alhora, com a mesura de pressió, els Estats Units podria suspendre la participació en les reunions preparatòries del G-8 que es farà al juny a Sotxi.

Tensió en augment

Mentrestant, a Crimea continuen les maniobres militars russes. El govern d'Ucraïna, al seu torn, ha aprovat cridar a files els reservistes i reclama a la comunitat internacional passos reals per ajudar el país.

A més, el problema no és només Crimea, una república autònoma on el 60% de la població és russa. Dissabte a l'est i al sud d'Ucraïna, on la població ucraïnesa parla majoritàriament rus, els manifestants pro rusos van hissar la bandera tricolor en una dotzena de les seus governamentals: a Khàrkiv, la segona ciutat del país, a Odessa, la tercera, a Donetsk, a Nikolàiev, a Dnepropetrovsk. La revolució va guanyar a Kíev i a l'oest d'Ucraïna, però a la resta del país, no.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut