Kíev

El primer ministre: "Ucraïna mai cedirà Crimea a ningú"

Així de contundent ha estat el primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, en resposta a les pretensions annexionistes de Rússia, que ha ocupat militarment aquesta península autònoma. El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha afirmat a l'ONU que les tropes russes es quedaran a Crimea fins que es respectin els drets dels russos que hi viuen.

RedaccióActualitzat

"Ucraïna mai cedirà Crimea a ningú." Així de contundent ha estat el primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, en resposta a les pretensions annexionistes de Rússia, que ha ocupat militarment aquesta península autònoma amb l'excusa de protegir la població russa que hi viu. Kíev ho considera una declaració de guerra i ha posat el seu exèrcit en alerta de combat.

El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha afirmat a l'ONU que les tropes russes es quedaran a Crimea fins que es respectin els drets dels russos que hi viuen. Lavrov considera que els nous governants d'Ucraïna estan aprofitant la seva victòria per atacar els drets fonamentals dels russos i que cal defensar-se d'aquesta agressió. Rússia, a més, ha anunciat que construirà un punt que uneixi el seu territori amb la península de Crimea.

Mentre, a Crimea, els soldats russos amb uniformes sense cap identificació mantenen el setge a la majoria de bases militars i centres de poder; a Kíev, el president interí, Oleksandr Turtxínov, està reunit amb els líders dels grups parlamentaris a la Rada Suprema per analitzar la crisi.

La diplomàcia actua

La comunitat internacional fa costat de manera majoritària al nou govern ucraïnès i reclama a Rússia que les seves tropes abandonin la península. Els països del G7 han suspès la seva participació en els preparatius de la pròxima cimera del G8, al juny a la ciutat russa de Sotxi. Alemanya ha rebutjat, però, que s'expulsi Rússia d'aquest grup de les principals economies mundials, i ha aconseguit establir un grup de contacte per establir converses.

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors britànic, Willian Hague, ha assegurat que estem davant de "la pitjor crisi d'Europa del segle". L'OTAN també ha reprovat l'acció militar de Rússia a Crimea i ha instat les autoritats russes i ucraïneses a dialogar.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut