Brussel·les

La UE vol convènçer Putin que retiri les tropes de Crimea sense haver-s'hi d'enfrontar

La diplomàcia europea demana a Putin que retiri les tropes de Crimea, però en cap cas s'ha parlat fermament de sancions econòmiques i financeres. Alguns ministres d'Exteriors, com l'alemany, assegura que Europa viu "la pitjor crisi des de la caiguda del mur de Berlin". Els caps d'estat i de govern de la UE es reuniran dijous a Brussel·les per tractar la crisi d'Ucraïna.

RedaccióActualitzat

La Unió Europea ha posat en marxa la maquinària diplomàtica per frenar l'escalada d'enfrontaments a Crimea. Els ministres d'Exteriors dels 28 s'han reunit d'urgència per abordar una situació potencialment violenta sense haver d'entrar en conflicte amb Rússia.

La diplomàcia europea demana a Putin que retiri les tropes de Crimea, però en cap cas s'ha parlat fermament de sancions econòmiques i financeres, ni contra el país ni contra les grans fortunes russes que tenen comptes a l'estranger. Una posició, per tant, molt més continguda que la dels Estats UnitsDurant el matí, han agafat força els rumors que asseguren que aquesta setmana mateix Europa celebrarà una cimera extraordinària de caps d'estat i de govern per discutir el que està passant a Ucraïna. 

La reunió extraordinària dels ministres d'afers estrangers europeus a Brussel·les sobre la crisi de Crimea ha començat amb el diagnòstic contundent que n'ha fet el ministre alemany, Frank-Walter Steinmeier. Segons ell es tracta de "la pitjor crisi des de la caiguda del mur de Berlin"En el mateix sentit, ministre britànic per a Europa, David Lidington, ha considerat que la situació actual en aquesta regió és el problema més gran de seguretat a Europa "des del final de la guerra freda", i ha assenyalat que Rússia ha incorregut en una "flagrant violació" dels acords internacionals sobre el respecte a la sobirania d'Ucraïna, una opinió que ha compartit el ministre hongarès, János Martonyi.

Un cop analitzat l'estat de les coses, la recepta que ha donat Laurent Fabius, ministre francès d'Afers Estrangers, ha estat una barreja de condemna a l'actuació russa i alhora un intent de facilitar el diàleg i la mediació amb Moscou. Evitar el conflicte amb Rússia també és prioritari pels alemanys, que hi tenen un fort lligam econòmic. És per això que Múnic també posa totes les fitxes a l'aposta per al diàleg.

"Farem la màxima pressió per tornar a la calma, per reobrir el diàleg", ha indicat a la premsa el titular belga d'Exteriors, Didier Reynders, que ha subratllat que cal dialogar amb Ucraïna perquè se celebrin eleccions anticipades, però també amb Rússia per "evitar l'escalada" que s'ha "viscut en els últims dies i hores".

Abans de la trobada, la cap de la diplomàcia comunitària, Catherine Ashton, ha indicat que ha convocat aquesta reunió d'urgència davant la "molt profunda preocupació sobre la situació a Ucraïna". "Hem de veure absolutament una reducció de la tensió", ha dit, abans d'apuntar que "considerarem assumptes polítics i continuar donant suport al poble ucraïnès".

El responsable irlandès d'Exteriors, Eamon Gilmore, havia anat més enllà i abans de la reunió ha dit que "l'ús de sancions és una de les opcions que es discutiran avui" en el Consell. Oficialment, però, aquest extrem no s'ha posat sobre la taula.

Mentre, el seu homòleg suec, Carl Bildt, ha deixat molt clar que "la força militar no és la manera de fer amics a Europa, en el món". I s'ha referit a "la invasió d'altres països amb el suposat pretext de protegir els seus ciutadans".

"Hi ha hagut moment en el passat de la història europea que règims despietats han aplicat aquesta teoria particular, i refutar aquesta doctrina particular ha estat un element fonamental de la pau, l'ordre i la seguretat d'Europa des de la Guerra Freda", ha conclòs.

Cimera el dijous

Els caps d'estat i de govern dels vint-i-vuit es reuniran aquest dijous a Brussel·les per tractar la crisi d'Ucraïna i la presència de militars russos a la península de Crimea.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut