Moscou

La crisi entre Rússia i Ucraïna enfonsa el ruble i obliga Moscou a apujar els tipus d'interès

La crisi de Crimea ha desplomat el ruble i ha obligat el Banc Central de Rússia a actuar per donar suport a la moneda. El risc d'un conflicte armat a Ucraïna ja s'ha traslladat als mercats. La Borsa de Moscou ha registrat pèrdues que han arribat al 13%.

RedaccióActualitzat

La crisi entre Rússia i Ucraïna té efectes a les borses. Aquest matí, la Borsa de Moscou s'ha desplomat i ha arribat a caure un 13%, i el ruble ha marcat nivells mai vistos respecte a l'euro. Feien falta més de 50 rubles per comprar un euro. Per intentar combatre aquesta caiguda, el Banc Central Rus ha apujat per sorpresa els tipus d'interès, del 5,5% al 7%.

Liderava la caiguda Gazprom, la companyia gasística amb més pes en el mercat rus i que el conflicte afecta de ple, perquè té forts interessos en territori ucraïnès. De fet, la majoria del gas que Rússia exporta a Europa passa per Ucraïna, i, si el conflicte s'enquista, la zona podria viure una segona "guerra del gas", després de la que hi va haver entre el 2006 i 2009. Llavors, Ucraïna s'oposava a una renegociació a l'alça del preu del gas provinent de Rússia. El conflicte es va traduir en talls de subministrament a diversos països europeus, sense que les responsabilitats quedessin clares: Rússia acusava Ucraïna de desviar el gas, i Ucraïna deia que Rússia no el bombava.

Tot plegat ha fet que el sector del gas, força estable fins a mitjans de gener, hagi incrementat la seva cotització en les últimes setmanes. Només en la sessió d'avui, a mig matí, ja acumula pujades superiors al 2%. Una xifra que segons els operadors de mercat es mou dins la normalitat. Segons Luis Benguerel, analista d'Interbrokers: "Pot ser un moviment que entra dintre del mercat global, o sigui, cada dia s'està bellugant el mercat i, per tant, no hi ha hagut un moviment brusc, no hem vist una pujada forta en un moment de tensió que podia haver estat d'un 5% o un 8%".

Aquesta vegada, però, Europa està més ben preparada per afrontar possibles talls de subministrament; ara, les reserves són importants, gràcies, sobretot, a un hivern amb temperatures suaus. I, a més, segons els experts, tant Rússia com Europa estan interessats a mantenir el subministrament.

Els parquets europeus també reculen amb força. Les pèrdues arriben en algun cas, com a Frankfurt, al 3%. L'Ibex-35 perd un 2,5% i treballa per sota dels 9.900 punts.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut