Washington

Els EUA suspenen tota cooperació militar amb Moscou per la crisi amb Ucraïna

El govern dels Estats Units ho ha anunciat després que Obama va advertir a Rússia que s'està situant "al costat equivocat de la història". La suspensió de tots els vincles militars amb Moscou inclou les trobades bilaterals, les conferències previstes i els exercicis militars conjunts.

RedaccióActualitzat

El govern dels Estats Units ha anunciat que suspèn tota cooperació militar amb Moscou. Aquesta suspensió de tots els vincles militars amb Rússia inclou les trobades bilaterals, les conferències previstes i els exercicis militars conjunts, així com les visites a port. És la primera mesura de pressió de l'administració Obama per la seva intervenció militar a la península ucraïnesa de Crimea, segons ha informat el Pentàgon en un comunicat.

L'anunci ha arribat de matinada després que Obama va dir que "molt probablement" imposarà sancions a Rússia si no replega les seves forces militars a la península ucraïnesa de Crimea i inicia un diàleg amb l'executiu de Kíev. El portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Jen Psaki, ha explicat que "no només" s'estan "considerant sancions", sinó que "és probable que les implementem".

Diumenge passat, el secretari d'Estat, John Kerry, ja va advertir que tant Washington com els seus aliats estan "disposats a imposar sancions, a anar fins a l'extrem per aïllar Rússia" a causa de la invasió de Crimea.

Obama avisa Rússia que és "al costat equivocat"

El president nord-americà, Barack Obama, ha dit que, si Moscou continua "en la trajectòria actual" respecte a Ucraïna, s'examinaran mesures econòmiques per "aïllar Rússia". Des de la Casa Blanca, on s'ha reunit amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, Obama ha avisat Rússia que s'està situant en "el costat equivocat de la història" amb l'ocupació militar de Crimea.

A l'espera de concretar aquestes sancions, els EUA estan utilitzant "palanques polítiques i econòmiques", tal com les ha definit Psaki, per pressionar Rússia. Entre aquestes "palanques" hi ha la decisió nord-americana i del Regne Unit de cancel·lar el viatge de les seves delegacions oficials als Jocs Paralímpics d'hivern a Sotxi, en protesta per l'ocupació de Crimea. Psaki assegura que aquesta decisió serà "eficaç" a causa de la "gran inversió" de Moscou en aquest esdeveniment.

El Departament d'Estat indica que aquestes mesures "ja estan tenint un impacte, ja sigui en el mercat del ruble o en termes de reputació". A més, els països membres del G-7 van decidir diumenge suspendre la seva participació en els preparatius de la cimera del G-8, prevista per al mes de juny, també a Sotxi.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut