Barcelona

Junqueras i Maragall firmen un compromís de col·laboració que anirà més enllà de les europees

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall, han presentat aquest dimarts l'acord de col·laboració que unirà les dues formacions de cara a les eleccions europees. Els dos líders qualifiquen el pacte de "natural" i assumeixen el repte de treballar per la unitat de les esquerres.

RedaccióActualitzat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el de Nova Esquerra Catalana (NEC), Ernest Maragall, han presentat públicament aquest dimarts l'acord de col·laboració que unirà les dues formacions de cara a les eleccions europees. En els pròxims dies anunciaran els canvis a les sigles de la candidatura.

Aquest pacte "natural" situa Maragall de número 2 de la candidatura a les europees acompanyant el cap de llista, el filòsof Josep Maria Terricabras, i tindrà continuïtat. "L'acord té voluntat de col·laboració estable que es pugui traduir també a l'àmbit municipal, al Parlament i sobretot al referèndum del 9 de novembre", ha explicat Junqueras.

El líder d'ERC ha afegit que prossegueixen els contactes amb persones que, com Toni Comín o Montserrat Tura, procedeixen del PSC, però no únicament mirant els comicis europeus sinó en la perspectiva de seguir ampliant l'espai de l'esquerra.

Segons Junqueras, vertebrar aquest espai no és incompatible amb el fet de donar suport al govern de CiU en aquesta legislatura i, sobre aquesta qüestió, ha dit que "a Navarro se li hauria de preguntar per què va votar amb CiU a favor de reforma de la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, per posar només un exemple".

Maragall, que ha qualificat la independència com l'opció "més intel·ligent" per al futur de Catalunya, ha assegurat que gràcies a l'acord el socialisme catalanista tornarà a tenir el referent que havia perdut.

Aquest matí, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Maragall ja havia dit que el pacte amb Esquerra Republicana de Catalunya per anar de número dos d'aquesta formació a les europees del maig "és legítim" i respon a "un compromís ferm" de fer un primer pas per construir un espai comú de les esquerres catalanes. "Hem de sortir de les nostres caselles", ha dit Maragall, per explicar l'acord, després de considerar que l'actual moment polític demana canvis i prendre decisions que fa un temps haurien semblat impossibles.

Maragall ha explicat que l'acord que ha tancat amb Oriol Junqueras és "un pacte de coalició per a una llista conjunta a les europees", i que s'hi ha arribat "fruit d'un treball i una reflexió de setmanes, i més que setmanes".

Segons ha dit, el pacte dóna "la primera llum verda" per avançar cap a aquest nou espai comú de les esquerres a Catalunya, però "hi ha moltes coses a fer i a qui ens hem d'adreçar ara és als ciutadans d'aquest país, amb tota humilitat".

El veterà polític català i un dels fundadors del PSC ha respost a Navarro que "no hi ha obsessions", sinó que del que es tracta és de "construir les polítiques que el país necessita". Això l'endemà que el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya va fer servir el terme "obsessió" i va considerar que l'oferta de Junqueras per mirar de captar alguns socialistes crítics responia a una actitud "malaltissa" de fer coalicions en lloc de preocupar-se dels problemes dels catalans.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut