Barcelona

El govern català aprova portar al Tribunal Constitucional la reforma local del govern espanyol

El govern català aprova presentar recurs al TC contra la reforma local. D'altra banda, els alcaldes de les quatre capitals catalanes coincideìxen a rebutjar la reforma local del govern espanyol, perquè limita l'autonomia local i perjudica el servei dels ciutadans. Tot i que les grans ciutats estan menys afectades per la reforma, insisteixen que no està justificada, perquè es basa en un presumpte dèficit dels ajuntaments que no és real.

RedaccióActualitzat

El govern català ha aprovat presentar recurs al Tribunal Constitucional contra la reforma local del govern espanyol.

Així ho ha manifestat en roda de premsa després del Consell Executiu el conseller de Presidència, Francesc Homs, que ha argumentat que els recursos -se'n presentaran tres més- són conseqüència dels dictàmens previs del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), i que recollien que les lleis vulneren competències de la Generalitat i de la pròpia doctrina del Constitucional.

Per a Homs, la situació és greu i representa una reforma encoberta de la Constitució del govern espanyol, la qual cosa considera un acte de "cinisme" per la seva part perquè recorda que sempre defensen la necessitat de respectar-la.

El territori

Rebuig frontal de les quatre capitals catalanes a la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, del govern espanyol perquè, diuen, limita l'autonomia local i perjudica el servei dels ciutadans. Tot i que les grans ciutats estan menys afectades per la reforma, insisteixen que no està justificada, perquè es basa en un presumpte dèficit dels ajuntaments que no és real.

Els alcaldes de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona han qualificat la llei d'"agressiva" a l'esmorzar col·loqui que coorganitzaven "Alcaldes.eu" i el diari "El Punt Avui".

Tarragona i Lleida ja han aprovat sumar-se a d'altres pobles. Segons l'Associació Catalana de Municipis, ja hi ha uns 700 municipis que ho estan preparant, per dur la reforma al Tribunal Constitucional, i Girona pretén donar-hi el vistiplau al ple de la setmana que ve, ha explicat l'alcalde gironí Carles Puigdemont. El seu homòleg a Barcelona, Xavier Trias, ha apuntat que pretén fer-ho "aquest mes", tot i que la Carta Municipal "protegeix" la ciutat de la LRSAL.

Fins ara diversos ajuntaments han mostrat ja el seu rebuig a aquesta llei.

La Generalitat, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya ja van denunciar, durant la seva tramitació al Senat, el "menyspreu" que la reforma suposa per al món local.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut