Barcelona

El govern denunciarà davant la Comissió Europea el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre

El govern pensa denunciar a Brussel·les el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre que l'executiu espanyol va aprovar divendres passat. Ho ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, després de la reunió de govern d'aquest dimarts. Segons el conseller, el projecte que impulsa Madrid és "clarament lesiu" per la preservació del Delta.

RedaccióActualitzat
El govern plantejarà una denúncia davant la Comissió Europea contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, que l'executiu espanyol va aprovar divendres. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha afirmat, en una compareixença informativa posterior al consell executiu, que aquest pla és "clarament lesiu per a la preservació del Delta i per la lluita contra la seva salinització".

La Generalitat es basa en un informe de l'Agència Catalana de l'Aigua, que destaca diferents "inconsistències" del Pla Hidrològic. Santi Vila ha explicat que no es tracta només d'una gestió de masses d'aigua, sinó que també hi ha tota una sèrie d'arguments de tipus ambientals que tenen a veure amb la recent declaració del Delta com a Reserva de la Biosfera.

Vila ha remarcat que el pla "neix mort" perquè només estarà vigent aquest any i ha de renovar-se el 2015, i ha atribuït la seva aprovació a l'intent per part de l'executiu central d'evitar sancions. Segons el conseller: "Estem convençuts que la Unió Europea ens donarà la raó". Tot i la crida al diàleg del ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, Santi Vila ha assegurat que el govern espanyol no s'ha posat en contacte amb la Generalitat en els últims vuit mesos per arribar a un acord sobre el cabal mínim.

El nou pla que impulsa el govern de Mariano Rajoy, que va tenir 72 vots a favor i 9 en contra al Consell Nacional de l'Aigua, preveu que el riu Ebre transporti al tram final 3.200 hectòmetres cúbics l'any, una quantitat molt allunyada dels 7.000 hectòmetres que tant govern com ecologistes havien considerat necessaris per garantir el cabal ambiental i el futur del Delta.

Aquest dilluns, el ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar per unanimitat -inclòs el PP- una declaració institucional contra el Pla Hidrològic del govern espanyol. Segons la declaració, el pla vulnera els interessos mediambientals, econòmics i socials del delta de l'Ebre. És el primer ajuntament de les Terres de l'Ebre que es pronuncia institucionalment contra aquest projecte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut