Brussel·les

Una de cada tres dones europees ha estat víctima d'una agressió sexual o física

Uns 62 milions de dones de països de la UE -l'equivalent gairebé a la població del Regne Unit- han estat colpejades o condicionades per mantenir relacions sexuals. Més de 9 milions han estat violades. Són dades de l'enquesta més completa feta al món sobre la violència de gènere als 28 països de la Unió Europea.

Carla PedretActualitzat

La violència de gènere afecta per igual tots els països europeus? Quantes dones han estat assetjades? Com se senten? Aquestes són algunes de les preguntes que ha volgut respondre l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA), a petició del Parlament Europeu. Donada l'absència de dades, aquesta institució ha preguntat sobre les seves experiències a 42.000 dones dels 28 països de la UE. Es tracta de l'enquesta més completa feta al món sobre aquesta xacra social.

Algú t'ha fet cremades? T'ha bufetejat? T'ha tirat un objecte per fer-te mal? Has consentit una relació sexual per por? Uns 62 milions de dones -l'equivalent gairebé a la població del Regne Unit- han viscut situacions com aquestes, és a dir, han estat víctimes d'alguna agressió física o sexual. D'entre les dones amb una relació sentimental, dos de cada deu han estat agredides pel seu company.

Una altra dada significativa és la que fa referència a les violacions. Més de 9 milions d'europees n'han estat víctimes. En un de cada deu casos, hi va participar més d'una persona. Una xifra similar de dones reconeix que algú ha intentat forçar-les o que han consumat un acte sexual contra la seva voluntat.

La violència psicològica tampoc no es queda enrere. Un 43% de les europees l'ha experimentat de mans de la seva parella. El control econòmic i sobre les relacions socials, el xantatge o les humiliacions són els comportaments més freqüents.

Més de la meitat de les dones han viscut algun tipus d'assetjament. En un terç dels casos el responsable era un superior, un company de feina o un client.

Per països

Els estats amb més agressions són els del nord d'Europa. Dinamarca és el que més, seguit de Finlàndia i Suècia. A l'altre extrem està Grècia i Polònia. Espanya ocupa la 22a posició i està 11 punts per sota de la mitjana europea. Aquest gràfic mostra el percentatge de dones que han estat víctimes d'agressions físiques o sexuals als 28.

Les conseqüències

Aquestes agressions, a banda de les conseqüències penals, deixen empremta en les víctimes. Gairebé la meitat de les dones que han patit aquests atacs han desenvolupat depressió o ansietat. La pèrdua de confiança en elles mateixes, l'insomni o els problemes en altres relacions també són habituals.

Tot i ser víctimes, aquestes agressions són encara un tabú. D'aquí que un 30% de les afectades no ho hagin explicat a ningú. El percentatge de dones que denuncien és similar i una mica superior quan l'agressor és la parella o algú conegut.

Violència durant la infantesa

Un 35% de les dones enquestades assegura haver estat víctima, abans dels 15 anys, d'algun tipus de violència física, psicològica o sexual. França, els Països Baixos i el Regne Unit són els estats amb més casos d'abusos sexuals.

Diferències entre estats

Per què un país presenta més casos de violència sexual o física que un altre? Segons l'estudi, un element a tenir en compte és si culturalment resulta acceptable parlar d'aquest tipus d'agressions. També hi influeix el nivell d'igualtat i si existeix un model social on la dona treballi fora de casa i tingui un estil de vida que li permeti ser independent. Un altre factor són els hàbits de consum d'alcohol als diferents estats.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut