Les icones de les aplicacions de Twitter i facebook en un telèfon mòbil intel·ligent.
Internet és una eina jove que ha revolucionat negocis i relacions però que encara genera nombrosos conflictes i incerteses.

Un milió i mig d'europees han estat assetjades a través d'internet l'últim any

Són dades de l'enquesta de l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. Més de la meitat de les europees han estat víctimes algun cop de petons, abraçades, tocaments indesitjats o comentaris ofensius. En un terç dels casos, els assetjadors són de l'entorn laboral.

RedaccióActualitzat

Més de la meitat de les dones europees han estat víctimes d'algun tipus d'assetjament sexual, ja siguin petons, abraçades, tocaments no desitjats o comentaris ofensius. Són dades de l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, que ha publicat un estudi sobre la violència de gènere als 28 països de la UE. Es tracta d'una enquesta feta a 42.000 dones d'entre 18 i 74 anys, la més exhaustiva que s'ha fet mai al món sobre aquest tema.

Internet s'ha convertit en una nova via per a aquest tipus de persecució. Un milió i mig de dones d'entre 18 i 29 anys reconeixen que han patit assetjament a través del correu electrònic, el mòbil o la xarxa. Un 23% de les víctimes s'ha vist obligada a canviar el número de telèfon o l'adreça de correu. La Generalitat ha posat en marxa un programa per prevenir el "ciberassetjament" entre adolescents, amb consells per identificar conductes inadequades.

L'assetjament sexual és més comú en titulades universitàries o directives. El 74% de les dones amb aquestes característiques diuen haver passat per aquesta experiència. En la majoria dels casos, el responsable és un desconegut, però, en tres de cada deu, l'autor va ser un superior, un client o algú de l'entorn laboral.

Per països, Dinamarca és on més dones han dit haver estat víctimes d'algun tipus d'assetjament l'últim any. Suècia, els Països Baixos i França segueixen a la llista. Lituània, Romania i Polònia són els que menys. Espanya ocupa la 14a posició dels 28 i està per sota de la mitjana europea.

Un terç de les afectades assegura que no ha parlat amb ningú del que li ha passat. Un 40% ho ha explicat a un amic o a un familiar i un 14% ho ha dit a la seva parella. Només una de cada quatre dones ho ha denunciat.

Anar al contingut