Brussel·les

La UE ofereix 11.000 milions d'euros d'ajuda a Ucraïna

Serien per als pròxims dos anys. L'objectiu seria millorar la deteriorada economia d'Ucraïna i contribuir a una sortida pacífica a la crisi que viu el país. S'afegirien als 1.000 milions de dòlars dels EUA destinats a comprar energia.

RedaccióActualitzat

La UE ha proposat una ajuda financera per a Ucraïna d'almenys 11.000 milions d'euros en els pròxims dos anys amb l'objectiu de contribuir a millorar la deteriorada economia i a una sortida pacífica a la crisi que viu el país. Així n'ha informat el president de la CE, José Manuel Durao Barroso, en una roda de premsa.

El paquet combinat d'ajuda de la CE estaria dissenyat per assistir a un govern ucraïnès compromès, inclusiu i orientat a les reformes i s'afegiria a l'ajuda de 1.000 milions de dòlars anunciada pels EUA en concepte d'energia.

Els líders de la UE discutiran demà dijous 6 de març a Brussel·les la proposta en la cimera extraordinària convocada d'urgència per tractar la situació a Ucraïna després del desplegament de soldats russos a la regió autònoma de Crimea.

El president de l'executiu comunitari ha explicat que el paquet conté mesures a curt i mitjà termini que oferirien tant suport comercial com econòmic, tècnic i financer a Ucraïna.

En concret, ofereix 1.600 milions en préstecs i 1.400 milions en subvencions, dels quals 600 milions podrien desemborsar-se en els pròxims anys. A més, hi hauria 3.000 milions més del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per al 2014-2016. També el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (BERD) alliberaria 5.000 milions d'euros. Barroso també espera mobilitzar 3.500 milions més del Fons d'Inversió de Veïnatge. 

En el terreny comercial, la CE proposa ajudar Ucraïna important béns dels país d'acord amb la creació d'una àrea de lliure comerç. La Unió oferiria a Kíev aquesta acord "que estem disposats a fimar", segons ha dit Barroso.

Altres mesures inclourien la modernització del sistema de trànsit de gas i dels "fluxos inversos". Això en un moment en què el gegant rus Gazprom ha anunciat que deixarà de vendre gas a Ucraïna a preu reduït a partir de l'abril.

A més, es proposaria també accelerar la liberalització de visats per als ciutadans ucraïnesos i oferir un acord sobre mobilitat i l'assistència necessària per convocar unes eleccions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut