Albada a Ogassa. Autora: Antonina Coromina.
Albada a Ogassa. Autora: Antonina Coromina.

Divendres amb sol i boires

Del temps mogut de borrasques i fronts al temps monòton de l'estabilitat. L'anticicló donarà poc joc, amb un temps que es repetirà dia a dia amb matisos que anirem desgranant. Les temperatures seran contrastades entre el matí i el migdia.

Actualitzat

L'estabilitat dominarà tot el centre d'Europa i la península Ibèrica amb pressions atmosfèriques molt altes, superiors als 1024 hPa. Sota aquesta gran estabilitat, l'atmosfera tindrà un comportament molt igual al llarg del dia.

Com a curiositat, un dels efectes visibles d'un gran anticicló a Catalunya es troba en el nivell del mar, amb les anomenades minves. Les altes pressions empenyeran l'aigua del mar cap avall, la qual cosa permet que les roques i les algues que habitualment es troben sota l'aigua o són mullades per les onades quedin totalment seques. El nivell del mar pot baixar unes desenes de centímetres.

L'anticicló dóna poc espai per a res més que no sigui sol. Els matisos a aquest temps tan serè els trobem en els bancs de boira o núvols baixos matinals que hi haurà a les conques més tancades del Prepirineu, Osona, zones de la Depressió Central i interior de les Terres de l'Ebre. L'ambient de primera hora serà fred a les valls del Pirineu amb glaçades intenses i amb marcada inversió tèrmica. L'absència de vent de la matinada farà que les mínimes baixin entre 2 i 6 graus a l'Empordà i Terres de l'Ebre.

A la tarda persistirà el temps radiant, amb sol a dojo. Només apareixeran alguns núvols inofensius al massís del Port i sobre les muntanyes del prelitoral. El vent bufarà fluix de garbí a la costa Central i Daurada. Les temperatures diürnes es mantindran per la banda alta del termòmetre, amb màximes que fàcilment tocaran els 20 ºC.

I el temps per al cap de setmana...

 

Anar al contingut