Washington

Obama assegura que el referèndum a Crimea viola el dret internacional i adverteix que els EUA "es mantindran ferms"

El president nord-americà adverteix que els EUA "es mantindran ferms" i "units" amb els seus socis i aliats si Rússia continua violant les lleis internacionals. La Casa Blanca ha imposat restriccions de visats i altres sancions per a "responsables o còmplices" de la intervenció russa a Crimea, el mateix dia que la Cambra de Representants autoritza el govern a un préstec de 1.000 milions de dòlars a Ucraïna.

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha advertit que el seu país "es mantindrà ferm" i "unit" amb els seus socis i aliats si Rússia continua violant les lleis internacionals amb la seva intervenció a la república autònoma ucraïnesa de Crimea. En una breu compareixença a la Casa Blanca, Obama ha subratllat que "el món pot veure que els Estats Units estan al costat dels nostres aliats i socis en la defensa del dret internacional".

El president nord-americà ha defensat que el referèndum sobre la incorporació de Crimea a Rússia, plantejat per les autoritats prorusses de la regió, "viola la Constitució ucraïnesa i el dret internacional" i ha afegit que "qualsevol discussió sobre el futur d'Ucraïna ha d'incloure el govern legítim d'Ucraïna". "L'any 2014 estem molt lluny dels dies en què les fronteres podien ser dibuixades per sobre dels caps dels líders democràtics", ha assenyalat.

Obama també ha instat a "permetre observadors internacionals" a tot el territori d'Ucraïna i als governs de Moscou i Kíev a iniciar converses amb "la participació de la comunitat internacional". Pel president nord-americà, la solució a la crisi passa per "deixar que els observadors internacionals es despleguin a tot Ucraïna, inclosa Crimea, per assegurar que els drets de tots els ucraïnesos són respectats, inclosos els d'ètnia russa".

Préstec de 1.000 milions de dòlars a Ucraïna

Aquest mateix dijous, la Cambra de Representants dels EUA ha autoritzat el govern a atorgar la seva garantia per a un préstec a Ucraïna de fins a mil milions de dòlars amb la finalitat d'ajudar a l'estabilització econòmica del país. El projecte de llei s'ha aprovat per 385 vots a favor i 23 en contra.

Aquesta ajuda, que ara haurà de ser ratificada al Senat, permetrà pal·liar les conseqüències de l'augment del preu del gas anunciada pel gegant gasístic rus Gazprom aquesta mateixa setmana, la qual cosa reduiria la incertesa a Kiev.

Restriccions de visats

D'altra banda, els EUA han imposat aquest dijous restriccions de visats i altres sancions per a "nombrosos funcionaris o individus responsables o còmplices" de la intervenció russa a Crimea i l'amenaça a la sobirania ucraïnesa. En aquesta llista de sancionats, però, no hi ha el president rus, Vladímir Putin. "És una circumstància inusual i extraordinària sancionar un cap d'estat", ha explicat a l'agència Efe una font anònima del Consell de Seguretat de la Casa Blanca a l'hora de justificar la decisió.

Segons el comunicat de la Casa Blanca, Rússia ha violat la sobirania ucraïnesa, les seves obligacions contemplades a la Carta de les Nacions Unides i l'acord de 1997 sobre bases militars en territori ucraïnès.

Aquestes mesures se sumen a les que els EUA ja han anunciat en els darrers dies, que inclouen la suspensió de les converses bilaterals amb Rússia sobre comerç i inversió, la interrupció dels contactes entre militars de les dues potències i l'absència en les activitats de preparació de la cimera del G-8 a Sotxi. La Casa Blanca adverteix que, "depenent de com es desenvolupi la situació", està "preparada" per estudiar "passos i sancions addicionals".

Sis avions més de combat a l'Est d'Europa

Els EUA també han enviat un avió cisterna KC-135 i sis avions més de combat F-15 per incrementar la seva participació en la vigilància aèria de l'OTAN a Polònia i els països bàltics, segons han informat fonts militars. Aquests avions, que eren a la base de Lakenheath, al Regne Unit, s'han desplaçat a la base aèria Siauliai, a Lituània. D'aquesta manera, ja són onze els avions de combat dels EUA a la patrulla bàltica.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut