Rajoy somriu a l'inici de la segona sessió del Debat de Política General. (Foto: EFE)
Rajoy somriu a l'inici de la segona sessió del Debat de Política General. (Foto: EFE)
Madrid

El govern espanyol dicta el seu criteri al Congrés i rebutja la consulta per especulativa i intranscendent

El govern espanyol ha fet ús de la potestat que té de fixar criteri amb antelació al debat d'una proposició al Congrés. El govern espanyol considera que Catalunya no pot decidir de forma unilateral la seva relació jurídica amb l'estat espanyol. L'executiu, però, no s'oposa a la tramitació al Congrés de la proposició del Parlament.

RedaccióActualitzat

El govern espanyol tira pel dret i marca el camí de la consulta al Congrés dels Diputats. En una mesura excepcional, l'executiu espanyol ha fet ús de la potestat que té de fixar criteri amb antelació al debat d'una proposició al Congrés: la proposta del Parlament que reclama el traspàs de competències per celebrar la consulta.

En un document presentat aquest divendres, l'últim dia del termini, el govern espanyol rebutja la consulta sobiranista perquè assegura que és especulativa i intranscendent.

El  govern espanyol considera que Catalunya no pot decidir de forma unilateral la seva relació jurídica amb l'estat espanyol i és per això que considera el referèndum com merament especulatiu. El text, firmat, com és habitual, pel secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, afirma: "Els referèndums consultius estan previstos en la Constitució només i únicament per sotmetre a consulta dels ciutadans decisions polítiques d'especial transcendència. És a dir, només pot consultar-se allò que es decidirà: no hi caben consultes merament especulatives".

El document afegeix: "I si Catalunya sola, de manera unilateral, no pot decidir jurídicament la seva separació d'Espanya, tampoc ho pot tècnicament consultar. I si no pot consultar-ho, no pot delegar-se-li la facultat corresponent".

Al gener, els grups de Convergència Unió, Esquerra i Iniciativa, van registrar una proposta al Congrés després que el Parlament va aprovar demanar a Madrid la cessió de la competència per convocar el referèndum sobre el futur de Catalunya.

No s'oposa al debat

Segons el document, el govern espanyol no s'oposa a la tramitació al Congrés de la proposició del Parlament, però sí que fixa el seu criteri en contra de la consulta.

De fet, l'executiu només podria oposar-se a la tramitació de la proposta catalana si afectés els pressupostos amb un augment dels crèdits o amb una disminució dels ingressos.

Segons el Reglament del Congrés, el debat que se celebrarà al seu moment en el ple de la Cambra sobre la proposició del Parlament començarà amb la lectura del criteri exposat pel govern en el document registrat.

Cas excepcional

El govern espanyol ha fet valer el seu dret amb aquesta proposició, però la presentació d'un text d'aquestes característisques és totalment excepcional. Des de la restauració de la democràcia ha passat en comptades ocasions.

Hi ha hagut diversos casos en els quals els governs de l'etapa democràtica s'han oposat a la tramitació d'algunes proposicions de llei per afectar els pressupostos, però és gairebé inexistent la pràctica de fixar criteri davant aquest tipus d'iniciatives. Ho va fer, per exemple, el govern de Felipe González el 1983 davant una proposició del grup denominat llavors de la Minoria Catalana relativa a la supressió de l'impost sobre béns de les persones jurídiques.

Anar al contingut