Rajoy en la clausura del congrés extraordinari del PP basc.
Rajoy en la clausura del congrés extraordinari del PP basc.
Sant Sebastià

Rajoy reitera que "no hi haurà referèndum" i avisa a Catalunya que "lluitant contra el món no es guanya"

El president espanyol, Mariano Rajoy, reitera que a Espanya no es farà cap referèndum que liquidi la sobirania nacional i afegeix que en aquesta postura se situa la major part de la comunitat internacional, en referència al referèndum que es vol fer a Crimea.

RedaccióActualitzat

El 9 de novembre serà un diumenge més a Catalunya, segons el president del govern espanyol. Mariano Rajoy insisteix, un cop més, que el referèndum no se celebrarà. Rajoy mira ara al context internacional i pensa en Crimea i el seu referèndum per adherir-se a Rússia, rebutjat per la comunitat internacional. El president espanyol avisa a Catalunya que "lluitant contra el món no es guanya".

En la clausura del congrés extraordinari del PP basc, Rajoy ha reiterat la postura ja coneguda del govern espanyol sobre la consulta per la independència a Catalunya. Assegura que no n'hi haurà.

El president espanyol ha buscat nous arguments i s'ha fixat en la situació internacional marcada per la crisi de Crimea. Rajoy ha explicat que a Dublín, on ha participat al congrés del Partit Popular europeu, ha pogut comprovar que el futur passa pel que defensa el seu executiu: "Sobirania nacional, liquidació de fronteres i integració".

Rajoy ha avisat a Catalunya que rema contra corrent. Assegura que "hi ha qui s'entesta a lluitar contra tot el món" i avisa que "contra tot el món no es pot guanyar, és impossible".

Les declaracions de Rajoy coincideixen amb un nou pas més del seu govern per frenar la consulta sobiranista. Abans que es debati la proposició catalana de cedir la competència de l'estat per fer una consulta, l'executiu espanyol ja ha marcat criteri en una acció inusual. El govern ha enviat un document al Congrés on deixa clar que la consulta és intranscendent i "merament especulativa".

"Dissolguin-se"

Rajoy també ha donat un missatge a ETA: cal que es dissolgui. En aquest tema, el president espanyol tampoc ha estat gaire original i ha repetit el mantra del seu executiu i del seu partit: "no hi ha res de què parlar" amb la banda. Rajoy considera que el més "just, democràtic i raonable" és que es dissolguin. I remarca que, un cop la banda desaparegu, s'aplicarà "l'imperi de la llei".

Rajoy ha posat el punt final al congrés amb un discurs carregat d'optimisme sobre l'economia espanyola i la creació de llocs de treball aquest 2014.

Escridassat per l'avortament

El discurs del president Rajoy en la clausura del congrés del PP basc ha estat interromput pels crits d'un grup de joves contra la reforma de la llei de l'avortament.

La protesta, en principi, ha creat desconcert, tant a Rajoy, com als compromissaris del PP que l'escoltaven. Immediatament els crits de les proavortistes han estat contestats amb la consigna "Sí a la vida" corejada pels militants. Finalment, les joves han estat desallotjades.

El congrés del PP basc ha servir per reelegir la presidenta de la formació, Arantza Quiroga, amb més del 70% dels vots

Anar al contingut