Núria de Gispert, reunida amb la mesa del Parlament en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Núria de Gispert, reunida amb la mesa del Parlament. (Foto: ACN)
Barcelona

El Parlament vol recusar 4 jutges del TC que estudien la Declaració de Sobirania

El Parlament està estudiant la possibilitat de recusar fins a quatre jutges del Tribunal Constitucional que han de deliberar sobre la Declaració de Sobirania. La presidenta de la cambra, Núria de Gispert, ordena investigar "l'afinitat ideològica" dels magistrats del tribunal nomenats pel PP per poder recusar-los. La Mesa del Parlament dóna suport "per majoria" a aquesta decisió.

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament ha mogut fitxa per intentar evitar que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre la Declaració de Sobirania abans de Setmana Santa. Núria de Gispert, amb el vistiplau de la majoria de la mesa, ha demanat als serveis jurídics del Parlament que estudiïn els articles i les conferències que han fet fins a quatre magistrats del Constitucional. Aquests jutges estarien molt pròxims a la fundació FAES de José María Aznar.

Segons De Gispert, "hi ha una sèrie d'expressions diria que burlesques en aquest sentit. Per tant, persones que són capaces de demostrar una certa animadversió no crec que siguin les més idònies per determinar si la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya és o no inconstitucional".

La majoria de grups han donat suport a la petició. Amb aquest informe, que podria estar enllestit la setmana que ve, es decidirà si el Parlament demana que aquests magistrats siguin recusats i, per tant, apartats, del debat sobre la Declaració de Sobirania.

El PP ho troba "pervers"

El Partit Popular ha acusat la mesa de fer "seguidisme al govern" i ha qualificat de "pervers" la intenció de recusar diversos membres del Constitucional. El portaveu adjunt dels populars al Parlament, Santi Rodríguez, ha dit que "esmentar que membres del TC poden tenir una falta d'objectivitat per haver expressat les seves simpaties a un partit polític o haver col·laborat amb la FAES, certament és un argument absolutament pervers" i ha criticat que "no es posi en dubte que altres magistrats participin en altres organitzacions o tinguin simpaties polítiques".

En la mateixa línia, Ciutadans creu que la decisió forma part de l'"obsessió de fer llistes d'acord amb la ideologia". La portaveu parlamentària, Carina Mejías, ha indicat que voldria "que aquest mateix mecanisme s'hagués usat per als membres del Consell de Garanties, que tots són afiliats a partits o han desenvolupat càrrecs de secretaris generals de partits".

 

Anar al contingut