José Manuel García-Margallo, ministre d'Afers Exteriors.
El ministre García-Margallo envia un nou informe contra el procés sobiranista als ambaixadors estrangers. (Foto: EFE)
Barcelona

El Ministeri d'Afers Estrangers calcula que la independència retallaria un 20% el PIB de Catalunya

Un nou informe del cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García-Margallo, assegura que una Catalunya independent perdria un 20% del producte interior brut. Segons publica "El Periódico", el document preveu un descens de les exportacions i de la inversió estrangera. L'"informe Margallo" es repartirà a les ambaixades.

RedaccióActualitzat

Si Catalunya se separés d'Espanya, el PIB català cauria un 20% i es dispararia la pobresa. Aquesta és la previsió que fa el Ministeri d'Afers Exteriors en un nou informe que ha preparat per enviar a les ambaixades espanyoles a l'exterior.

Segons publica aquest dijous el diari "El Periódico", aquest nou document, per donar arguments als diplomàtics contra la consulta, adverteix que les exportacions a Europa i a l'estat espanyol caurien i la inversió estrangera també disminuiria. El Ministeri d'Afers Exteriors calcula que Catalunya tindria un encariment de les exportacions de fins al 20% i les seves vendes a la UE caurien un 13%, que equivaldria a 7.400 milions d'euros menys, d'acord amb les dades del 2012. A més, la sortida de l'euro implicaria la deslocalització de multinacionals i d'empreses espanyoles amb seu en territori català perquè Catalunya ja no formaria part de la unió política i monetària. Avisa que es produiria una fuga de talents relacionada amb la sortida d'empreses a l'exterior.

En l'apartat del turisme, l'"informe Margallo" que publica "El Periódico" pronostica un descens de visitants, tant espanyols com estrangers. En aquest sentit, calcula que per cada 100.000 turistes espanyols que deixessin de visitar Catalunya es perdrien 15,5 milions d'euros, un 0,007% del PIB, i el descens de visitants estrangers es traduiria en una pèrdua de 90,3 milions d'euros, un 0,04% del PIB.

Respecte al deute i el finançament, el ministeri dóna per fet que Catalunya hauria d'assumir el deute corresponent al 18,9% del PIB, d'acord amb el seu pes relatiu a l'economia espanyola, i el deute total es dispararia fins al 78,9% del PIB. A més, el govern espanyol es pregunta com es finançaria si el nou estat català es troba fora de la UE i sense accés al FLA, del qual Afers Exteriors recorda que Catalunya ha obtingut 29.835 milions d'euros.

El nou informe recalca que la Constitució no permet la possibilitat de fer un referèndum perquè Catalunya pugui decidir el seu futur i afegeix que, en cas que es modifiqués la Carta Magna, es permetés la consulta i sorgís un estat independent, aquest territori quedaria fora de la Unió Europea i de la moneda comuna. I en el supòsit que sol·licités l'ingrés a la UE, recorda el document, els 28 estats membres haurien d'acceptar-ho, "inclosa Espanya".

El document, que porta per títol "Conseqüències econòmiques d'una hipotètica independència de Catalunya", se suma a un primer informe ja elaborat pel mateix ministeri que va remetre a les ambaixades al desembre per informar els diplomàtics espanyols davant el procés sobiranista català.

"Només els estats forts són capaços de sobreviure"

García-Margallo ha evitat parlar sobre aquest informe però ha advertit que "només els estats forts, agrupats en organitzacions regionals sòlides, són capaços de sobreviure amb èxit en el món en què vivim". El ministre, que aquest dijous ha visitat Barcelona per inaugurar l'exposició "Espanya a la UE" a la seu de la Casa Àsia, ha afirmat que els països petits van ser els primers que la crisi "es va emportar per davant" i ha posat com a exemples "Islàndia, Irlanda i Xipre".

Al·ludint al pes d'Espanya en el context internacional, García-Margallo ha apuntat que "sempre que es formula una alternativa política s'emmarca un camí a transitar i és necessari ser molt conscient del pes que tenim cadascú". En aquesta línia, el ministre ha insistit que "la resposta dels europeus a la globalització és la Unió Europea" i també ha alertat dels "nacionalismes extremistes que comencen a aflorar a l'horitzó".

 

Anar al contingut