Barcelona

L'ANC preveu una eventual declaració d'independència el dia de Sant Jordi del 2015

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha presentat l'esborrany del seu full de ruta per a 2014-2015, on preveu una eventual declaració formal d'independència per al dia de Sant Jordi de l'any que ve. La nova Constitució de l'Estat català podria votar-se l'11 de Setembre. L'últim pas seria "la convocatòria de les primeres eleccions generals al nou Parlament català".

RedaccióActualitzat

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha presentat l'esborrany del seu full de ruta per a 2014-2015, on preveu una eventual declaració formal d'independència per al dia de Sant Jordi de l'any que ve. El document està obert als socis perquè puguin plantejar esmenes abans que l'Assemblea del 5 d'abril el pugui aprovar.

El text dóna suport a la data i la pregunta pactada pels grups favorables a la consulta i planteja diversos escenaris i propostes d'actuació per als pròxims mesos. "El procés popular per posar les bases d'un nou Estat ha de començar el dia de Sant Jordi del 2014". Els mesos anteriors a la consulta, l'ANC es compromet a treballar en una campanya a favor del 'sí" i aconseguir que la població catalana, "tan castigada per la crisi econòmica, política i social, constati que la independència representa una oportunitat clara" per girar 180 graus.

Pel que fa a la Diada de l'11 de Setembre del 2014, l'ANC demana consagrar-la perquè es recordi com la data "que va fer possible la celebració d'una consulta", per la qual cosa hi ha d'haver mobilitzacions amb una repercussió internacional superior a les que va tenir la Diada dels dos últims anys, sense concretar més.

El full de ruta preveu quatre escenaris: una consulta el 9 de novembre de manera més o menys tolerada per l'Estat; que es faci amb l'oposició "total" del govern espanyol; que no es pugui fer perquè no hi ha garanties suficients, o que l'Estat intervingui les institucions catalanes davant dels seus plantejaments rupturistes.

Si la consulta es pot celebrar, l'ANC demana al Parlament aprovar la nova Llei de Consultes que està tramitant i insta els ajuntaments a "assegurar la logística per a la celebració de la consulta", amb un paper actiu de la societat civil i dels partits.

Si no pot fer-se, la sortida passa per una convocatòria electoral de caràcter plebiscitari, per constituir després una "assemblea de càrrecs electes per procedir a una declaració d'independència" unilateral. "El paper de l'ANC en aquest cas ha de ser el de promoure la constitució d'una candidatura unitària de partits i forces socials".

Després de proclamar-se la independència i redactar-se una Constitució aprovada en un referèndum que es podria fer l'11 de Setembre de 2015, l'últim pas és "la convocatòria de les primeres eleccions generals al nou Parlament català que iniciï el primer període normal de sessions".

Nova campanya per a la internacionalització del procés

Coincidint amb presentació del full de ruta, l'ANC ha engegat una nova campanya per reivindicar a l'exterior el dret a l'autoderminació. Pep Guardiola, Sílvia Bel, Lluís Llach, Albert Sánchez-Piñol o Dídac Lee entre d'altres llegeixen en diferents idiomes l'Article 1 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides.

La campanya també es pot seguir a Twitter a través de l'etiqueta #CatalansWantToVote.

)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut