Kuala Lumpur

L'avió de Malaysia Airlines va canviar deliberadament el rumb i va continuar volant durant hores

Els investigadors que miren d'aclarir el misteri de l'avió de Malaysia Airlines que va desaparèixer fa una setmana treballen amb una nova hipòtesi: algú va canviar deliberadament el rumb de l'aparell. La investigació està molt centrada en els ocupants de l'avió. La policia de Malàisia ha entrat a la casa del pilot.

RedaccióActualitzat

Els investigadors que miren d'aclarir el misteri sobre el vol MH370 de Malaysia Airlines treballen amb una nova hipòtesi: algú va canviar deliberadament el rumb de l'aparell. La investigació està molt centrada en els ocupants de l'avió. La policia de Malàisia ha entrat a la casa del pilot.

Segons ha explicat el primer ministre de Malàisia, Najib Razak, l'avió que va desaparèixer en ple vol i amb 239 persones a bord va canviar diverses vegades de direcció i d'altitud abans que les torres de control de Malàisia hi perdessin el contacte. Segons els senyals del radar que va captar la marina de Malàisia, es va enlairar més amunt del límit permès, uns 13.700 metres, i després va baixar als 7.000 metres, una altura molt inferior a la de les velocitats habituals de creuer.

El primer ministre ha revelat, a més, una novetat inquietant: l'avió va continuar volant unes quantes hores després que s'hi perdés el contacte. Segons els investigadors, l'aparell, que s'havia enlairat de Kuala Lumpur i volava cap a Pequín, va canviar de rumb 40 minuts després d'enlairar-se, va travessar Malàisia i va sobrevolar l'oceà Índic. Razak assegura que algú va desconnectar els sistemes de comunicació de l'avió i el va fer volar durant entre quatre i cinc hores. Hi havia combustible per a 7 hores i mitja de vol. Investiguen dues possibles direccions: Indonèsia i alguna regió entre el Kazakhstan i el Turkmenistan.

Un mòbil dóna senyal

Malaysia Arilaines ha reconegut el que fins ara no eren més que rumors: hi ha un telèfon mòbil que, una setmana després, encara dóna senyal. Un portaveu de la companyia ho ha confirmat, però n'ha donat poc detalls perquè encara són confidencials. Ha explicat que han notificat el número a una companyia de telecomunicacions i n'han informat els familiars.

Algunes fonts anònimes apunten que la investigació sobre la desaparició del vol ha revelat que l'aparell va ser segrestat. Les autoritats de Malàisia no descarten cap possibilitat. El primer ministre no ha volgut confirmar la hipòtesi del segrest, però ha dit que la investigació està molt centrada en els ocupants de l'avió.

La policia de Malàisia ha entrat a la casa del pilot de l'avió, el capità Zaharie Ahmad Shah. El pilot, de 53 anys, en fa més de 30 que treballa a Malaysia Airlines i ja porta més de 18.000 hores de vol. Segons mitjans locals, dos agents han entrat a casa seva als afores de Kuala Lumpur i n'han sortit al cap de deu minuts. No s'ha donat més detalls de l'operació.

La Xina demana més informació

Després que les autoritats de Malàisia han donat aquests detalls, el govern xinès ha mogut fitxa i ha demanat a Kuala Lumpur que doni informació "completa i exacta" de la desaparició del vol MH370.

En un comunicat, el ministeri d'Exterior xinès ha posat la pressió sobre Malàisia i ha explicat que enviarà tècnics xinesos al país per col·laborar en la investigació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut