Madrid

El PSOE aprova la llista a les eleccions europees, que deixen el PSC en el 6è i 15è lloc

Els socialistes han aprovat amb el 98% dels vots la llista electoral de cara a les eleccions europees del maig. Elena Valenciano, en el seu primer discurs com a cap de llista, ha volgut destacar que les pròximes europees han de servir per frenar la dreta a Espanya i a Europa.

RedaccióActualitzat

El Partit Socialista Obrer Espanyol ja té les llistes de les eleccions europees del 25 de maig. Les presentava aquest divendres i dissabte les ha ratificat amb un 98% dels vots en el Comitè Federal. El PSC ocuparà els llocs 6è i 15è.

El màxim òrgan del PSOE entre congressos s'ha reunit aquest dissabte a Madrid i ha aprovat pràcticament per unanimitat les llistes. Tot i que hi ha hagut algunes tensions internes, finalment, la votació ha tirat endavant amb el 98% dels suports.

Com ja se sabia, encapçala la llista Elena Valenciano que, en el seu primer discurs com a cap de llista, ha volgut destacar que les pròximes europees han de servir per frenar la dreta a Espanya i a Europa. Entre els seus primers compromisos hi ha la lluita contra el frau fiscal.

Javi López, el candidat del PSC escollit en unes primàries al partit, ocupa la sisena posició a la llista. El següent lloc dels socialistes catalans és el número 15, per a Esther Niubó. El PSC també té a les llistes Alejandro Colldefors, al lloc 43. Fa quatre anys, el 2009, el PSC estava més amunt: 4t i 13è.

A la llista hi ha tres exministres del PSOE: el número 2, Ramón Jáuregui, José Blanco i Juan Fernando López Aguilar. La llista alterna homes i dones per garantir la paritat.

Tensions internes

Malgrat la unanimitat al voltant de la llista, hi ha hagut algunes tensions internes amb els barons territorials. Els que més han batallat per obtenir una bona representació són el líder del PSC, Pere Navarro i el del PSPV, Ximo Puig.

Els dos, però, han coincidit a minimitzar aquestes tensions abans d'entrar al Comitè Federal. Navarro ha assegurat que la llista li sembla "molt bé" i ha proclamat que comença un "nou cicle", amb una "alternativa a les posicions de dretes, de retallades i d'austeritat". El primer secretari del PSC ha destacat els candidats catalans, "que són la renovació, les noves energies per a Europa".

El líder del Partit Socialista del País Valencià, Ximo Puig, ha estat el més crític. Puig s'ha mostrat molest pel fet que el seu candidat, Ángel Luna, hagi quedat relegat. "El resultat final és positiu. El procés és una altra cosa", ha dit Puig, que ha apuntat que la manera de configurar la llista és "manifestament millorable".

La resta dels barons han expressat la seva satisfacció pel resultat de la llista electoral tot i que hi ha hagut diferències, sobretot per la presència de José Blanco. El líder dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara, ha deixat clar que existeix una màxima no escrita que qui ha estat secretari d'Organització del PSOE pot estar en les llistes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut