Brussel·les

García-Margallo veu un paral·lelisme "absolut" entre el referèndum de Crimea i la consulta catalana

El cap de la diplomàcia espanyola ha dit que "ningú pot, en dret internacional, reconèixer el referèndum que hi va haver" a Crimea "perquè viola la Constitució" ucraïnesa, que "és exactament igual que els preceptes que té la Constitució espanyola" pel que fa a la indivisibilitat del seu territori.

RedaccióActualitzat

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, veu un "paral·lelisme absolut" entre el referèndum d'aquest diumenge a la república autònoma ucraïnesa de Crimea i la consulta sobre la independència de Catalunya prevista per al 9 de novembre. El cap de la diplomàcia espanyola ha dit que "ningú pot, en dret internacional, reconèixer el referèndum que hi va haver" a Crimea "perquè viola la Constitució" ucraïnesa i, per tant, "el paral·lelisme és absolut" amb la consulta acordada per la majoria del Parlament català.

En una conferència de premsa després del Consell de Ministres d'aquest dilluns a Brussel·les, García-Margallo ha recordat que la Constitució ucraïnesa "és exactament igual als preceptes que té la Constitució espanyola" pel que fa a la indivisibilitat del seu territori i ha afirmat que "un referèndum que viola una Constitució interna, viola per definició la legalitat internacional, és nul i no produeix efectes jurídics". El ministre espanyol sosté que "un territori que s'escindeixi en violació flagrant de la seva Constitució interna no pot aspirar al reconeixement internacional".

Margallo ha tornat a insistir que "no és possible una consulta d'autodeterminació" a Catalunya perquè "viola l'article 1.2 de la Constitució espanyola, que diu que el dret a decidir correspon al poble espanyol en la seva totalitat i no a una part del poble espanyol". "El govern no és que no vulgui, és que simplement no ho pot posar a consulta", ha conclòs el ministre, que ha instat els polítics que conviden els ciutadans a expressar una opció política a expressar "amb claredat quines són les conseqüències d'aquesta opció política".

Preguntat sobre la possible reacció de la comunitat internacional en cas que se celebrés la consulta, Margallo ha dit que "no es produirà aquest referèndum a Catalunya, per tant no hi haurà declaracions sobre un referèndum que no es produirà".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut