Barcelona

Wert cobrarà a la Generalitat el transport i menjador dels alumnes escolaritzats en castellà

El ministre Wert portarà aquest dimecres a la conferència d'educació el decret que vol garantir que els pares que ho demanin tinguin pels seus fills el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, no anirà demà a Madrid en senyal de protesta.

Televisió de CatalunyaActualitzat

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, portarà aquest dimecres a la conferència sectorial d'educació, a Madrid, el decret que desenvolupa que el castellà sigui llengua vehicular en l'ensenyament a Catalunya. Wert ha decidit arribar fins al final en aquest polèmic aspecte de la LOMCE sense rectificar ni pactar aquells punts més polèmics que toquen de ple el model d'immersió lingüística. El ministre vol que els consellers d'Educació validin que les escoles de les comunitats amb llengua cooficial ofereixin una alternativa educativa en castellà.

El decret vol donar una solució als pares que volen que, a banda de la llengua i literatura castellanes, hi hagi una altra assignatura en castellà en els seus centres. Això ja passa en alguns centres públics i concertats. Però la decisió, fins ara, ha estat del centre. Amb la llei nova, la passa a tenir la família.

El document explica que no es consideraran raonables les ofertes en castellà fora del municipi de qui ho demani tret que sigui un municipi pròxim. En aquest supòsit, el Ministeri d'Educació es farà càrrec de la matriculació, transport i menjador de l'alumne i, si s'escau l'internament, i ho deduirà del règim de finançament de la comunitat autònoma.

Terminis

El ministeri posarà a disposició de les famílies a la seva web el model per fer la sol·licitud. I l'inici del procediment correspondrà a l'Alta Inspecció Educativa de la Delegació del Govern.

Podrà demanar informació sobre l'oferta educativa en castellà en cada zona i el departament tindrà entre 10 i 15 dies per respondre. La proposta final que faci la inspecció després d'analitzar la documentació s'haurà de resoldre abans de sis mesos. I serà efectiva per a l'alumne mentre duri l'escolarització obligatòria, fins a quart d'ESO. Si no hi ha canvis, el decret entrarà en vigor l'1 de setembre.

Plantada de la consellera

El ministre Wert no ha accedit a les peticions de la consellera d'Educació, Irene Rigau, d'ajornar l'aprovació del decret per a obrir un procés de diàleg i, en senyal de protesta, ha decidit no assistir aquest dimecres a la reunió de Madrid.

El distanciament s'ha fet evident després d'un intercanvi epistolar entre el ministre i la consellera.  El 10 de març, Irene Rigau ja va tenir una conversa telefònica amb el ministre Wert. La consellera d'Ensenyament li demanava discutir el contingut del Reial Decret fora del ple de la Conferència Sectorial d'Educació que es farà aquest dimecres, en el qual participaran els responsables de les polítiques  educatives de la resta de comunitats autònomes.

L'endemà, Wert li contestava, per escrit, que era inexcusable que el projecte del reial decret es tractés en el ple de la conferència sectorial. Tanmateix, el ministre d'Educació li reiterava "la disposició al diàleg bilateral i a saber les alternatives que proposa la Generalitat per garantir el que diu textualment la llei d'educació del ministeri; és a dir, "una oferta docent sostinguda amb fons públics en què el castellà sigui utilitzat com a llengua vehicular en una proporció raonable".

Amb data d'aquest dilluns, la consellera responia, aquesta vegada també per carta, que "la Generalitat no pot acceptar la tramitació del projecte del Reial Decret perquè vulnera l'autonomia política reconeguda a les comunitats autònomes". A més, Rigau insistia que es retirés de l'ordre del dia de la Conferència Sectorial d'Educació l'anàlisi del projecte del reial decret.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut