Barcelona

Rigau plantarà Wert a la sectorial d'Educació en protesta per no voler acordar el desplegament de la LOMCE

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, no anirà aquest dimecres a Madrid en senyal de protesta per la negativa del ministre de discutir el reial decret al marge del ple de la Conferència Sectorial d'Educació. La reacció de la consellera ve després de vuit dies dintercanvi de trucades i cartes amb el ministre Wert que han certificat el distanciament entre l'una i l'altre.

Televisió de CatalunyaActualitzat

El ministre Wert continua decidit a desplegar la LOMCE el curs que ve, sense rectificar ni pactar els punts més polèmics que toquen de ple el model d'immersió lingüística. Això vol dir que la Generalitat haurà de garantir als pares que ho vulguin més hores en castellà per als seus fills. I en un decret s'estipula com el govern ho ha d'assegurar.

La Generalitat s'haurà de fer càrrec de les despeses d'ensenyament, menjador i, fins i tot, transport d'un centre privat, si no hi ha oferta pública que garanteixi el castellà com a llengua vehicular, juntament amb el català.

La consellera Rigau li ha demanat al ministre Wert que ho replantegi, però el ministre no ha accedit a les peticions de la consellera d'Educació, Irene Rigau, d'ajornar l'aprovació del decret per obrir un procés de diàleg i, en senyal de protesta, ha decidit no assistir aquest dimecres a la reunió de Madrid.

El distanciament s'ha fet evident després d'un intercanvi epistolar entre el ministre i la consellera.  El 10 de març, Irene Rigau ja va tenir una conversa telefònica amb el ministre Wert. La consellera d'Ensenyament li demanava discutir el contingut del Reial Decret fora del ple de la Conferència Sectorial d'Educació que es farà aquest dimecres, en el qual participaran els responsables de les polítiques  educatives de la resta de comunitats autònomes.

L'endemà, Wert li contestava, per escrit, que era inexcusable que el projecte del reial decret es tractés en el ple de la conferència sectorial. Tanmateix, el ministre d'Educació li reiterava "la disposició al diàleg bilateral i a saber les alternatives" que proposa la Generalitat per garantir el que diu textualment la llei d'educació del ministeri; és a dir, "una oferta docent sostinguda amb fons públics en què el castellà sigui utilitzat com a llengua vehicular en una proporció raonable".

Amb data d'aquest dilluns, la consellera responia, aquesta vegada també per carta, que "la Generalitat no pot acceptar la tramitació del projecte del Reial Decret perquè vulnera l'autonomia política reconeguda a les comunitats autònomes". A més, Rigau insistia que es retirés de l'ordre del dia de la Conferència Sectorial d'Educació l'anàlisi del projecte del reial decret.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut