Barcelona

Més d'un centenar de persones ocupen la seu d'Endesa per protestar contra els talls de llum, gas i aigua

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha convocat un centenar i mig de persones per ocupar l'oficina d'Endesa a Barcelona. Reivindiquen posar fi als talls de llum, aigua i gas a famílies necessitades i alhora denuncien l'augment de beneficis de les empreses elèctriques.

RedaccióActualitzat

Un centenar i mig de persones ha ocupat l'oficina d'Endesa a Balmes amb Gran Via, convocades per l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). La plataforma integra associacions veïnals i de consumidors i la PAH, entre d'altres, i reclama posar fi als talls de llum, aigua i gas a les famílies necessitades.

La protesta, que s'ha desenvolupat sense cap dany, ha acabat amb un compromís de l'empresa de reunir-se aquest dijous amb representants de la plataforma.

La companyia s'ha defensat recordant que des de fa anys està establert l'anomenat 'bonus social', sufragat per les grans companyies elèctriques, per ajudar les persones necessitades i que compleix estrictament el protocol de la legislació a l'hora de tallar el subministrament per impagament.

L'última mesura del Parlament en relació amb la pobresa energètica va ser ampliar fins a final d'any el decret llei del govern destinat a combatre-la i evitar que a les famílies amb escassos recursos se'ls pugui tallar la llum o el gas durant els mesos d'hivern per la manca de pagament. No obstant, l'APE ha denunciat alguns casos de persones que no poden pagar els seus rebuts i que necessiten, per exemple, dormir connectats a un respirador o guardar la insulina per a la diabetis a la nevera.

La plataforma ha sol·licitat que Endesa nomeni un interlocutor i apliqui una moratòria als talls de subministrament per manca de pagament a les famílies que no poden satisfer els rebuts. "El que demanem és que Endesa apliqui el principi de precaució i s'asseguri abans de tallar el subministrament que la família pot pagar i que, si es tracta d'una família sense recursos, assumeixi ella els costos", ha dit una portaveu d'APE.

Segons l'Aliança, el 2012 els talls d'electricitat per manca de pagament van afectar 1,4 milions de famílies a Espanya, dels quals n'hi ha 524.000 a Catalunya. Denuncia que a Espanya hi ha 7 milions de persones en situació de pobresa energètica, mentre creixen els beneficis de les empreses perquè des de 2003 ha pujat un 83% el preu de l'electricitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut