L'Ajuntament de Barcelona es querella contra les filles de Muñoz Ramonet

El consistori acusa les filles de l'industrial d'apropiació indeguda i estafa processal perquè no han entregat el llegat que el seu pare va deixar a la ciutat. Als dos immobles que van passar a ser propietat de la ciutat tampoc no han aparegut les obres que falten, entre les quals hi ha quadres de Goya, Sorolla, Anglada Camarasa o El Greco.

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha interposat una querella contra les quatre filles de l'industrial Julio Muñoz Ramonet per apropiació indeguda i estafa processal. El consistori reclama així el llegat que el seu pare va donar a la ciutat en herència i que no ha estat entregat ni tampoc no ha aparegut en els immobles dels quals el consistori va prendre possessió al juliol del 2013. Va ser després d'un llarg procés judicial civil que l'Ajuntament va rebre les claus dels dos immobles dels carrers Muntaner i Avenir.

Tot seguit, l'Ajuntament va encarregar a l'empresa Veraicon un inventari tant de les obres i objectes presents com de les obres no localitzades, que ha requerit en aquest últim cas una investigació i recollida de documentació en diferents arxius públics i privats. Aquests inventaris han determinat que falten 853 objectes artístics entre pintura i dibuix, miniatures, material arqueològic de vidre, escultures de marfil i escultures policromes en fusta. A aquesta llista cal afegir objectes de plata i instruments musicals.

La querella denuncia aquestes absències, entre les quals destaquen quadres d'Eugenio Lucas, Juan Pantoja de la Cruz, Goya, El Greco, Lucas Giordano, Sorolla o Marià Fortuny. L'Ajuntament també reclama el "Retrat de Felip V" de Jacint Rigaud; un retaule gòtic de Gonçal Peris, el Tríptic de Santa Caterina de Mateu Ortoneda, del segle XV, l'obra "Olivars" d'Anglada Camarasa; o "Retrat del cardenal Pascual de Aragón" de Juan Carreño de Miranda.

Les filles de Muñoz Ramonet tampoc no van lliurar els quadres "L'Anunciació", d'El Greco, i "L'aparició de la verge del Pilar", de Francisco de Goya, obres que la Guàrdia Civil va recuperar a Alacant i que van ser retingudes pel jutjat d'Alcobendas (Madrid).

La Fundació Julio Muñoz Ramonet va presentar el 26 de febrer un escrit on manifesta que no han estat lliurades totes les obres i aquest dijous presentarà un altre escrit reclamant al jutge del jutjat número 1 de primera instància de Barcelona perquè resolgui sobre aquests dos quadres, que té una de les filles en qualitat de dipòsit judicial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut