Barcelona

Raimon, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2014

Òmnium Cultural el premia no només per la seva pròpia producció musical i poètica, sinó també per la seva contribució a la recuperació de la poesia catalana de tots els temps.

RedaccióActualitzat

El cantautor de Xàtiva Raimon, que acaba de celebrar els 50 anys dalt dels escenaris, és el nou Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un guardó que concedeix anualment Òmnium Cultural a una persona que "per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i l'exemplaritat de la seva obra intel·lectual hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans".

Nascut a finals de 1940, Raimon canta per primer cop en públic a València, el 1961, simultàniament però al marge del moviment barceloní dels Setze Jutges. Un any després s'estrena en un escenari barcelonès, el Fòrum Vergés. I l'altre any publica el seu primer disc, on hi ha la seva primera i més coneguda cançó, "Al vent", que li va proporcionar un èxit immediat a tot Espanya.

El musicòleg Enric Gispert va definir les seves cançons de "senzilles en l'aspecte exterior i transcendentals en el contingut". Això, combinat amb la seva força dalt de l'escenari, el va convertir en un autor reconegut internacionalment. I ell va saber utilitzar tot plegat amb una gran astúcia per lluitar per les llibertats durant la repressió franquista.

Però Òmnium Cultural el premia no només per la seva pròpia producció musical i poètica, sinó també per la seva contribució a la recuperació de la poesia catalana de tots els temps. Amb les seves versions musicades, Raimon ha acostat l'obra de Salvador Espriu, Ausiàs March i altres autors a tots els públics.

L'any passat va ser premiat amb aquest guardó el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut