Madrid

Mor als 81 anys l'expresident espanyol Adolfo Suárez

El que va ser el primer president del govern espanyol de la democràcia lluitava des de feia més d'una dècada contra l'Alzheimer, i divendres ja se sabia que el seu estat de salut era crític, i el desenllaç, imminent.

L'artífex de la Transició, un home gairebé desconegut que el rei Joan Carles va escollir per posar fi a 40 anys de franquisme, ha mort serè i còmode, segons els metges que l'han portat, i rodejat dels seus familiars.

RedaccióActualitzat

L'expresident del govern espanyol Adolfo Suárez González ha mort minuts després de les tres de la tarda d'aquest diumenge, als 81 anys, a la clínica Cemtro de Madrid com a conseqüència de l'evolució natural de la malaltia neurodegenerativa que tenia. Ha finat serè i còmode, segons els metges que l'han portat, i rodejat dels seus familiars, a qui, segons el seu fil Adolfo Suárez Illana, en aquests últims dies "ha regalat més somriures que en els últims cinc anys".

El govern espanyol ha decretat tres dies de dol i el Congrés dels Diputats acollirà la capella ardent, que s'instal·larà aquest dilluns i durant 24 hores. Serà enterrat al claustre de la catedral d'Àvila, on també descansen les restes del president de la República a l'exili Claudio Sánchez-Albornoz.

Un empitjorament progressiu

L'última aparició pública de l'expresident va ser l'any 2003, en suport al seu fill com a candidat del PP a la presidència de Castella-la Manxa. Des d'aleshores, Suárez havia viscut tancat a casa seva a Madrid, afectat per diverses malalties i envoltat d'un infranquejable entorn format pel seu fill Adolfo, alguns amics íntims i la seva minyona de l'època de La Moncloa.

Dilluns passat va ingressar per una infecció respiratòria a la clínica Cemtro de Madrid. Una afectació que, segons la família, era habitual en el procés de la malaltia neurodegenerativa que tenia. Divendres, però, el seu fill va comparèixer per anunciar que l'Alzheimer que tenia des de feia més d'una dècada havia avançat molt i que el desenllaç era imminent. Va parlar de 48 hores i així ha estat. Aquest dissabte, els responsables mèdics confirmaven que la seva vida "s'apagava lentament".

 

Aldolfo Suárez González serà recordat per ser el primer president del govern de la democràcia espanyola després del franquisme, un càrrec que va ostentar entre el 1976 i el 1981.

Llicenciat en Dret i havent ocupat diversos càrrecs dins del govern franquista, el rei Joan Carles, l'any 1976, va encarregar a aquest polític pràcticament desconegut per la majoria dels espanyols la tasca de formar govern i desmuntar les estructures del règim. Entre tots dos, va recordar divendres el seu fill, van protagonitzar un moment únic de la història d'Espanya, el rumb de la qual van canviar plegats. Sense la seva ajuda, va concloure, Espanya no hauria volat ni tan alt ni tan lluny.

El 1996 se li va concedir el Premi Príncep d'Astúries per la seva important contribució a la transició espanyola cap a la democràcia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut