Madrid

Institucions i autoritats acomiaden l'expresident espanyol Adolfo Suárez

Espanya fa un comiat amb honors d'Estat a Adolfo Suárez. Tots els ministres de l'actual govern i els líders dels partits han passat davant del fèretre de qui va ser primer president de la democràcia, ubicat a la capella ardent instal·lada al Congrés dels Diputats.

Al llarg del dia, els ciutadans que ho desitgin ja podran dir-li l'últim adéu. Suárez serà enterrat aquest dimarts a la catedral d'Àvila, on ja hi ha les despulles del que va ser president de la República a l'exili Claudio Sánchez-Albornoz.

RedaccióActualitzat

Espanya fa un comiat amb honors d'Estat a Adolfo Suárez. Les màximes institucions de l'Estat han retut homenatge a Adolfo Suárez a la capella ardent instal·lada al Congrés dels Diputats. El rei ha imposat el més alt reconeixement civil a qui va ser primer president de la democràcia, el Toisó d'Or, i el govern espanyol li ha atorgat el Reial i Distingit Orde de Carles III.

Tots els ministres del govern espanyol han passat, un per un davant del fèretre d'Adolfo Suárez per retre-li l'últim homenatge. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, el d'Economia, Luis de Guindos, la d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, el de Cultura, José Ignacio Wert, i així fins a completar la llista. Ha tancat la fila el president del l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, acompanyat per la seva esposa.

Els líders de la majoria de grups parlamentaris també han mostrat el seu respecte per Adolfo Suárez: Josep Antoni Duran i Lleida, Rosa Díez i Cayo Lara han estat dels primer d'arribar. Després ho ha fet el líder dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Ja a la tarda, hi ha arribat el president de la Generalitat, Artur Mas, que com va fer diumenge ha reivindicat la valentia de Suárez per no defugir el diàleg i afrontar totes les qüestions polítiques. També hi han assistit els prínceps d'Astúries, que han vingut directament de Bilbao, on han assistit al funeral de l'alcalde de la ciutat, Iñaki Azkuna.

La capella ardent ha quedat oberta a les 10 del matí per al rei i la resta de personalitats, després que el fèretre hi ha entrat per la porta dels Lleons. L'esperaven els expresidents Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero.  El fèretre de Suárez ha rebut força aplaudiments de gent que s'ha aplegat als voltants del Congrés, on ja hi ha cues per acomiadar el que va ser el primer president de la democràcia. Serà a partir de les 12 del migdia, quan els ciutadans que ho desitgin ja podran dir-li l'últim adéu.

Els reis Joan Carles i Sofia, acompanyats per la infanta Elena, han presidit la sala de la cambra baixa que acull la capella ardent, que estarà oberta tota la nit.

El govern espanyol ha fet un consell de ministres extraordinari per atorgar-li la màxima distinció civil. La concessió del guardó de manera pòstuma s'ha fet en un acte a porta tancada, en presència de les altes autoritats de l'Estat, així com dels reis.

L'enterrament serà aquest dimarts a la catedral d'Àvila. Dilluns que ve s'oficiarà el funeral d'Estat a la catedral de La Almudena.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut