Madrid

El Tribunal Constitucional tomba per unanimitat la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament

· La declaració, aprovada amb 85 vots a favor el 23 de gener del 2013, definia Catalunya com un "subjecte polític i jurídic", i aquest era un dels principals arguments per justificar el dret a decidir i convocar la consulta del 9 de novembre.

· El govern espanyol va impugnar la declaració davant el TC perquè el seu contingut "no és compatible" amb la Carta Magna.

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha tombat per unanimitat el nucli central de la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya. La declaració, aprovada a la cambra catalana el 23 de gener del 2013, era un dels principals arguments per justificar el dret a decidir sobre la sobirania de Catalunya i convocar la consulta del 9 de novembre.

Precisament la part que ha anul·lat el TC és la que fa referència a la sobirania i estableix que Catalunya és un "subjecte polític i jurídic" sobirà. L'Alt Tribunal declara "inconstitucional i nul" aquest principi primer de la declaració, perquè considera que vulnera els articles 1.2 i 2 de la Constitució i també els articles 1 i 2.4 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

En canvi, declara constitucionals les referències del text al "dret a decidir", com una aspiració política, però deslligat del dret d'autodeterminació, que no està reconegut a la Constitució. El TC creu que aquestes referències al dret a decidir suposen una aspiració política a la qual només pot arribar-s'hi mitjançant un procés ajustat a la legalitat constitucional amb respecte als principis de "legitimitat democràtica, pluralisme i legalitat", expressament proclamats en la declaració.

El ple de l'Alt Tribunal ha acceptat parcialment la impugnació de la declaració presentada per l'advocat de l'Estat a instàncies del govern espanyol, tot i que no estava inclosa en l'ordre del dia d'aquest dimarts. La decisió s'ha adoptat abans que arribin al Constitucional les recusacions que el Parlament té previst presentar contra tres dels seus magistrats, entre els quals hi ha el president, Francisco Pérez de los Cobos, per manca d'imparcialitat respecte a aquesta qüestió. La vicepresidenta del Constitucional, Adela Asua, ha estat la ponent de la sentència d'aquest dimarts.

Aprovada per 85 diputats

El 23 de gener de l'any passat, 85 dels 135 diputats del Parlament català van votar a favor del text que considera Catalunya un "subjecte polític i jurídic". A més, cinc diputats del PSC van trencar la disciplina de vot i, en comptes de votar-hi en contra, van abstenir-se, igual que dos dels diputats de la CUP. El PP, Ciutadans i la major part del PSC van votar-hi en contra.

L'executiu de Mariano Rajoy va acordar impugnar davant el TC la declaració, aprovada amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i part de la CUP, perquè el seu contingut "no només no és compatible" amb la Carta Magna sinó que "produeix efectes" en plantejar l'inici d'un procés "per al qual mandata a poders públics i ciutadans".

De fet, aquesta Declaració de Sobirania estava suspesa des del mes de maig pel mateix Constitucional.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut