Madrid

El TC desautoritza el dret civil català i fulmina el model de parelles de fet

Per anul·lar-lo es basa en l'argument que va contra el principi d'igualtat entre comunitats. Ara hi ha un tracte diferenciat segons on visquin els sol·licitants. Fins ara, per cobrar la pensió de viudetat n'hi havia prou amb demostrar una convivència de dos anys. Ara, passen a ser cinc. I, a més, s'haurà d'estar inscrit al registre de parelles de fet, com a mínim des de fa dos anys. Un requisit ara impossible de complir, perquè la majoria de registres municipals es van tancar per inoperants.

RedaccióActualitzat
A Catalunya, les parelles que no estiguin casades ho tindran més difícil per tenir dret a la pensió de viudetat. El Tribunal Constitucional ha anul·lat un article de la Llei de la Seguretat Social que fins ara deixava aquesta regulació en mans de les comunitats autònomes. Ara, el Codi Civil català quedarà inoperant en aquest aspecte. 

Fins ara, per cobrar la pensió de viudetat n'hi havia prou amb demostrar una convivència de dos anys, per exemple amb una escriptura notarial. Ara, amb aquesta sentència, els dos anys exigits passen a ser cinc. I, a més, s'haurà d'estar inscrit al registre de parelles de fet, com a mínim des de fa dos anys. Un requisit ara impossible de complir, perquè la majoria de registres municipals es van tancar per inoperants perquè el dret civil català no els reconeixia després que s'haguessin detectat diversos fraus.

El Constitucional justifica la sentència com una manera d'evitar diferències entre comunitats autònomes. Ara mateix hi ha 13 lleis diferents a tot Espanya. I el que diu és que la pensió de viudetat és una norma bàsica que l'Estat ha de regular de forma unitària per a tots els ciutadans. 

Aquí a Catalunya, com en altres sis comunitats autònomes, això implicar carregar-se el dret civil propi. I Això és molt greu perquè és la primera vegada que es passa per sobre d'una competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya, sobre dret civil català.

Dos vots contraris

La sentència té els vots contraris dels dos jutges catalans. Encarnació Roca i Joan Antoni Xiol discrepen i defensen que l'ordenament civil espanyol sigui plural.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut