París

Derrota històrica de l'esquerra a França a la segona volta de les eleccions municipals

La dreta de l'UMP s'imposa arreu i pren a l'esquerra places històricament socialistes, com ara Tolosa de Llenguadoc o Llemotges. El Front Nacional, que actualment no governava a cap ajuntament, aconsegueix 11 alcaldies, però no pas Avinyó ni Perpinyà. Malgrat conservar el poder a la capital francesa, els socialistes han estat els grans perdedors en aquestes eleccions municipals, les primeres que se celebren des de l'arribada d'Hollande a la presidència.

RedaccióActualitzat

Una onada blava que cobreix França, però que deixa una illa rosa, el color del partit socialista, a la capital, París. Aquest és el dibuix polític que deixen les eleccions municipals. La victòria d'Anne Hidalgo, gaditana de naixement, primera alcaldessa de París, amb el 54,5% dels vots, no amaga que, en el conjunt del país, l'esquerra ha patit un càstig sever davant la UMP, que es reivindica com a primer partit francès.

La derrota de l'esquerra a França a la segona volta de les eleccions municipals ha estat històrica. La dreta de l'UMP s'ha imposat arreu i ha pres als socialistes places històricament seves, com ara Tolosa de Llenguadoc o Llemotges, en unes eleccions en què l'abstenció, de gairebé el 38%, ha estat la protagonista. 

El Front Nacional trenca el bipartidisme

D'altra banda, el Front Nacional, que actualment no governava a cap ajuntament de l'estat francès, ha aconseguit 11 alcaldies, encara que finalment no la d'Avinyó ni la de Perpinyà. El partit de Marine Le Pen s'ha situat com a tercera força i ha trencat el bipartidisme, tot i que una enquesta assegura que, en les pròximes eleccions europees, pot convertir-se en la segona força més votada. 

L'ascens de l'extrema dreta s'ha produït especialment en poblacions mitjanes, amb índexs d'atur molt alts i recollint votants, sobretot en barris populars, sovint d'antics electors d'esquerres. 

 Cop directe a François Hollande

La desfeta socialista és un cop directe a François Hollande i al govern. El primer ministre, Jean Marc Ayrault, ha reconegut com a propi el fracàs, i les seves hores en el càrrec podrien estar comptades. La reacció d'Hollande davant els resultats d'avui podria ser una profunda crisi de govern per intentar redreçar la segona part del seu mandat a l'Elisi.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut