Barcelona

L'autoritat electoral admet "praxi incorrecta" en les primàries del PSC però manté els resultats

En roda de premsa, la presidenta de l'autoritat electoral del procés de primàries, Carme San Miguel, ha dit que el gest del guanyador, Jaume Collboni, de demanar l'anul·lació de les meses polèmiques és una decisió que "l'honora", però ha sentenciat que el resultat final és correcte i inapel·lable.

RedaccióActualitzat

L'autoritat electoral del procés de primàries obertes organitzades pel PSC de Barcelona per elegir candidat a l'alcaldia dóna per vàlids els resultats de dissabte i no anul·larà cap de les meses electorals que han estat impugnades. En roda de premsa, la presidenta de l'autoritat, Carme San Miguel, ha dit que el gest del guanyador, Jaume Collboni, de demanar l'anul·lació de les meses polèmiques és una decisió que "l'honora" perquè "vol que hi hagi un resultat net i sense problemes", però ha sentenciat que el resultat final és correcte i inapel·lable.

San Miguel ha admès que hi ha hagut una "praxi incorrecta" en el punt de votació de Ciutat Vella, cosa que ha generat més polèmica, però ha assegurat que no va passar res punible i que, a més, aquest punt per si mateix no va influir en el resultat de les primàries. La presidenta de l'autoritat electoral ha explicat que s'han revisat "totes les actes" i "la decisió no s'ha de canviar".

El líder del grup municipal i candidat en els comicis, Jordi Martí, va denunciar aquest diumenge "situacions molt estranyes" en l'agrupació de Ciutat Vella, a més de les de Ciutat Meridiana i Poble-sec, com grups de persones, especialment de col·lectius d'estrangers, que van anar a votar "sense ser capaços d'expressar el sentit del que feien". L'autoritat electoral, però, va desestimar la impugnació d'aquestes tres meses.

Col·lectius "que actuen grupalment"

Sobre l'acció d'aquests ciutadans estrangers, San Miguel ha recordat que "són col·lectius de gent que actuen grupalment i això estranya en la nostra cultura més individualista. No hi estem acostumats, són grups que decideixen tots en conjunt fer el mateix". A més, fent una referència indirecta als sectors independentistes que van demanar el vot per a Martí, ha afegit que "també ens consta que altres grups que no són del PSC van votar i així ho van expressar".

Per la seva banda, la coordinadora de la comissió organitzadora de les primàries, Lourdes Muñoz, ha opinat que es tracta d'un "episodi concret, molt delimitat" i que "no és significatiu i no és impugnable". Muñoz ha recordat que una cinquena part de la ciutat són persones estrangeres, una xifra que puja al 39% a Ciutat Vella i a gairebé la meitat al barri del Raval. "Em sorprèn que hi hagués gent a qui el sorprengués que hi hagués estrangers votant".

"Que no sigui impugnable el resultat no vol dir que sigui desitjable, encara que pugui estar dins del reglament. Són qüestions diferents. La qüestió és que no modifica els resultats", ha insistit Muñoz, que ha deixat clar que, malgrat els "riscos" d'un procés així, el PSC "n'ha après molt" i que "l'experiència ens farà millorar, sens dubte".

San Miguel ha admès que va ser tres hores a la seu de Ciutat Vella i "la praxi incorrecta es va acabar". Per la presidenta de l'autoritat electoral, es pot "aconsellar que no es treballi d'aquesta manera, però res més. Encara que no em va agradar gens, però no s'estava comprant ningú".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut