Barcelona

Diversos diputats asseguren haver sentit por durant el setge al Parlament i altres hi treuen ferro

En el judici pels fets del l'estiu del 2011, hi ha 19 acusats que s'enfronten a penes de cinc anys de presó.

RedaccióActualitzat

Tercer dia del judici que se segueix a l'Audiència Nacional pel setge al Parlament de Catalunya l'estiu del 2011. Hi ha 19 acusats. Aquest dimecres han declarat diputats i exparlamentaris de la cambra. Diversos dels testimonis s'han centrat a relatar la por que van sentir i les coaccions que van patir en veure's acorralats i agredits per manifestants.

Els fets es remunten al 15 de juny de fa tres anys, quan una concentració convocada pel moviment 15M davant el Parlament va derivar en situacions d'assetjament als diputats, entre els quals el president de la Generalitat, que va accedir a l'edifici en helicòpter.

La diputada de CiU Ana Isabel Marcos ha explicat que quan anava a entrar a la Cambra va ser atacada per manifestants. Un d'ells la va agafar durant uns tres minuts, cosa que li va produir "molta por" i una "crisi d'ansietat". Mentre va ser retinguda, alguns dels presents la van insultar, li van llançar objectes i la van gravar amb una càmera. Una patrulla policial la va portar fins a un altre accés al Parlament, on va ser assistida per una metgessa, que li va fer tres electrocardiogrames, cosa que li va impedir seguir el ple parlamentari. Marcos ha recordat que va tardar diversos mesos a superar la por que va sentir aquell dia i que va necessitar tractament per dormir.

El llavors diputat de CiU Josep María Llop ha dit que un grup de manifestants el va acorralar i va amenaçar de matar-lo "per convergent". Llop anava acompanyat d'un altre parlamentari i del seu gos guia, ja que és cec.

Aquest diputat ha assegurat que ell i el seu acompanyant van poder sortir del portal on els van acorralar i van aconseguir pujar al cotxe del president de la Generalitat. El vehicle va ser colpejat pels concentrats. Després van anar fins a una comissaria, on hi havia també Artur Mas, la presidenta del Parlament i la líder del PP, Alícia Sánchez Camacho. Allà es va decidir que alguns diputats accedissin a la cambra amb helicòpter i d'altres amb cotxe.

La llavors secretària segona de la Mesa del Parlament, la socialista Montserrat Tura, ha recordat que hi havia entre tres mil i quatre mil persones concentrades, algunes de les quals li van llançar algun objecte i li van escopir.

Aquests testimonis han declarat per videoconferència des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, mentre que el diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà, l'exparlamentari d'aquest mateix grup Joan Boada i el de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ho han fet en persona a la seu de l'Audiència Nacional a Madrid. Tots tres han afirmat que no van ser agredits físicament ni van sentir que la situació fos perillosa, tot i que se'ls ha mostrat diverses imatges i vídeos en què es podia veure diversos manifestants increpant-los i acostant-se a cadascun d'ells durant el seu recorregut cap al Parlament.

Salvador Milà ha recordat que els manifestants protestaven perquè estaven a punt d'aprovar-se uns pressupostos "antisocials". De la seva banda, Joan Boada ha afirmat que els manifestants el van insultar i li van llançar pintura i una ampolla buida, però ha rebutjat qualificar de "perillosa" la situació. Ha criticat el dispositiu policial i que alguns diputats usessin un helicòpter "en una situació de crisi". Alfons López Tena ha indicat que no va arribar a sentir por. "No m'empenyien. Simplement feien una barrera perquè no pogués passar", ha afegit.

Ajornada la declaració de De Gispert per baixa mèdica

Aquest dimecres havia de declarar la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert, però una baixa mèdica ha fet ajornar la declaració fins al dia 25 d'abril. De Gispert declararà a través de videoconferència des del seu despatx, a Barcelona.

El judici continuarà aquest dijous amb la declaració testimonial, entre d'altres, d'Artur Mas, per videoconferència des de la Generalitat, i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, declararan Jordi Turull i Ernest Maragall. Després compareixeran diversos Mossos i tres testimonis directes dels fets.

Al banc dels acusats s'asseuen dinou imputats, per als quals la Fiscalia demana més de cinc anys de presó i multes al voltant dels 7.500 euros. Els acusen d'atemptar contra l'autoritat, entre altres delictes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut