L'Hospital Clínic descobreix el que podria ser una nova malaltia neurodegenerativa

Segons ha pogut saber TV3, han detectat un anticòs que crea una resposta autoimmune i que seria responsable de la malaltia

TV3Actualitzat

L'Hospital Clínic ha descobert el que podria ser una malaltia neurodegenerativa desconeguda fins ara, segons ha pogut saber TV3. Els pacients analitzats mostren uns símptomes comuns entre ells que no encaixen amb cap malaltia descrita fins ara. Aquest descobriment es publicarà aquest dijous a la revista mèdica "The Lancet Neurology".

TV3 ha parlat amb els investigadors responsables. El descobriment s'ha pogut fer gràcies a l'estudi dels cervells de dos donants afectats per trastorns del son, que als especialistes no els quadraven amb cap de les malalties conegudes. Tenien apnees i conductes anormals mentre dormien.

Joan Santamaria, neuròleg de la Unitat de Trastorns del Son del Clínic, explica que "des del moment que el pacient tanca els ulls fins que es desperta, pràcticament no para de moure's i pràcticament el que fa són moviments que s'assemblen a les conductes que tenim habitualment quan estem desperts", és a dir, "les nostres rutines habituals".

Aquest equip ha detectat que aquests pacients tenen a la sang un anticòs desconegut fins ara que actua contra una proteïna. Aquesta proteïna s'havia identificat, però se'n sap ben poca cosa. Per tant, es tracta d'un problema autoimmune, que se suma, moltes vegades, a les dificultats per moure's o empassar quan aquests pacients estan desperts.

El cap del Servei de Neurologia del Clínic, Francesc Graus, assegura que aquesta afecció recorda "una mica malalties neurodegeneratives, però amb la diferència que les malalties degeneratives no tenen anticossos contra res conegut", mentre que "aquests malalts en tenen". Això fa pensar que "a part dels processos de neurodegeneració hi ha fenòmens inflamatoris que, si els controlem en el futur, també podrem controlar la degeneració."

El resultat d'aquesta investigació multidisciplinària és una malaltia tan nova que encara no té ni nom. "Queda molta feina a fer", afirma Josep Dalmau, professor d'Icrea Idibaps. "Ara el que coneixem és la malaltia. Sabem com diagnosticar-la, però el mecanisme de com aquest anticòs causa la malaltia, això és una cosa que trigarà bastant temps a aclarir-se".

De moment són molt pocs casos, però amb la publicació d'aquesta recerca esperen que especialistes de tot el món els consultin sobre pacients amb símptomes que podrien encaixar amb aquesta nova malaltia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut