Madrid

La periodista Pilar Urbano presenta el polèmic llibre sobre la implicació del rei en el 23-F

Segons l'autora, les seves fonts i 10 anys d'investigació li permeten arribar a la conclusió que "l'operació Armada" es va gestar al palau de La Zarzuela

RedaccióActualitzat

La periodista Pilar Urbano ha presentat a Madrid el seu polèmic llibre sobre la transició en què relata les complicades relacions entre el rei i Suárez i la implicació del monarca en el cop d'estat. Urbano assegura que Joan Carles va maniobrar per derrocar Suárez. El llibre du per títol "La gran desmemoria. Lo que Suárez olvidó y el Rey prefiere no recordar".

L'expectació ha estat màxima per sentir l'autora, que s'ha refermat que les seves fonts i 10 anys d'investigació li han permès arribar a la conclusió que el juliol de l'any 1980 al palau de La Zarzuela es va gestar l'anomenada "operació Armada", un general amic del rei que havia de substituir Suárez al capdavant del govern, en un moment en què Suárez estava erosionat per la situació política i econòmica que tothom li reprovava.

Segons Urbano, per les tensions del moment, el rei i Suárez van arribar gairebé a les mans. Per a la periodista, Suárez és "el gran d'Espanya" perquè "s'ha guanyat el pa de cada dia amb dignitat, amb honradesa, amb suor, amb saber estar, ens va obrir camps de llibertat, i perquè mentre va conservar la lucidesa no va deixar de pensar ni un sol minut en Espanya".

El rei va intentar convèncer Suárez, però no ho va aconseguir. Pilar Urbano, però, vol deixar clar que el monarca volia substituir el president, però mai un cop d'estat militar, una posició que compartia amb el president Tarradellas. "És un cop tou. S'està tement un cop cruent, de coronels. Ell parla d'una correcció, d'un cop de timó, però no del 'Tejerazo'", ha dit Urbano en declaracions a TV3.

"Cabronàs, com t'atreveixes a amenaçar-me?"

Però el cop d'estat de Tejero es va produir i, després del 23-F, va arribar el gran xoc entre tots dos. Suárez es repensa la dimissió, creu que Leopoldo Calvo Sotelo no és el substitut adequat, li diu al monarca que va ser ell qui va encoratjar l'aixecament militar i el rei li arriba a dir: "cabronàs, com t'atreveixes a amenaçar-me?".

La tensió arriba al punt que el rei li diu que un dels dos sobra i que no poden continuar pilotant junts la Transició. Joan Carles I acaba la conversa dient que ell no pensa abdicar, que és hereu de 17 reis. Suárez acata l'ordre com un militar, es quadra, el saluda i li demana disculpes i el torna a tractar de vostè i de senyor. Suárez deixa la presidència i la relació entre els dos està ferida de mort.

"Després del cop d'estat, Suárez creu que el rei l'ha traït i fins i tot l'anomena traïdor", ha relatat Urbano durant la presentació del llibre. Per la seva banda, sempre segons la periodista, el rei creu que és Suárez qui l'ha traït i ha portat el cop, "i es produeix una recriminació molt dura entre tots dos".

Però el temps i la malaltia de Suárez suposen la reconciliació entre tots dos.

El mateix dia que surt a la venda, el fill de Suárez ja ha demanat que es retiri el llibre perquè hi apareix una fotografia que va fer ell sense que li hagin demanat autorització. A més, el llibre ha tingut la seva primera conseqüència política. L'Esquerra Plural ha demanat una comissió d'investigació al Congrés per aclarir alguns dels detalls que es donen en aquesta publicació.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut