Madrid

El nombre d'aforats a l'Estat podria arribar als 10.000

Amb la reina Sofia i els prínceps d'Astúries augmenta encara més la quantitat d'aforats d'Espanya

RedaccióActualitzat

Amb l'avantprojecte de reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial, la reina i els prínceps d'Astúries passen a ser aforats davant del Tribunal Suprem. D'aquesta manera, Sofia, Felip i Letícia s'estalviarien viure una situació com la que va viure la infanta Cristina, quan va haver de declarar a l'Audiència de Palma.

La immunitat és una excepció a la majoria de països europeus. Sí que existeixen algunes immunitats jurídiques, però només per a màxims representants institucionals, com els presidents o els caps d'estat, quan estan en exercici del càrrec. A Espanya, en canvi, la llista d'aforats és gruixuda, i aquesta reforma encara l'allarga més. La reina i els prínceps passaran a tenir el mateix tractament judicial que altres alts càrrecs, com el president del govern, ministres, diputats, senadors i presidents, consellers i parlamentaris autonòmics. A més, part de la cúpula judicial --com jutges i fiscals-- i alguns alts càrrecs, també estan aforats.

En total, es calcula que el nombre d'aforats a l'Estat podria arribar als 10.000. El Ministeri de Justícia ha reconegut que no sap la quantitat exacta d'aforats actualment, tot i que aposta per restringir-los als que s'estableixen a la Constitució i els estatuts autonòmics quan es trobin en l'exercici de les seves funcions.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha assegurat que era una "disfunció" en l'estructura de l'estat el fet que un ministre estigués aforat i el príncep hereu, no. Gallardón també ha explicat que no s'estendrà a altres membres de la família reial perquè l'executiu entén que només han d'estar aforats aquells que exerceixen "funcions d'Estat".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut