Sant Joan Despí

De Guindos no planteja cap oferta financera a Catalunya per rebaixar el sobiranisme

El ministre d'Economia diu que el debat per la consulta se centrarà a considerar la proposta des de la legalitat constitucional

RedaccióActualitzat

Quan falten quatre dies per al debat al Congrés dels Diputats per demanar el traspàs de competències perquè Catalunya pugui celebrar la consulta sobiranista, el ministre d'Economia, Luís De Guindos, ha deixat entreveure que el guió està escrit i que no hi haurà sorpreses.

En una entrevista al "Telenotícies vespre", el ministre assegura que escoltaran la proposta del Parlament de Catalunya i "considerarem que hi ha una legalitat" que és la Constitució. De Guindos no planteja, doncs, que el govern espanyol pugui fer una contraoferta a les ambicions sobiranistes en forma de pacte financer que millori el finançament.

Toni Cruanyes li ha preguntat al titular d'Economia si creu que Catalunya seria viable en cas d'independitzar-se. La resposta de De Guindos ha estat taxativa i ha assegurat que "li aniria pitjor a Catalunya i a Espanya". I ha afegit que Catalunya guanya molt estant al conjunt de l'Estat, i a l'inrevés.

De Guindos ha posat de manifest la conveniència d'avançar en els processos d'integració com la millor recepta per a la prosperitat de la societat. És en aquest sentit que ha destacat els processos oberts a Europa cap a la unitat bancària, fiscal i financera.

Optimisme econòmic

El ministre d'Economia, Luís De Guindos, manté la dinàmica del govern espanyol de veure el got mig ple i aquest divendres ha insuflat optimisme des del plató del "Telenotícies Vespre" de TV3. El ministre ha constatat que la baixada de la prima de risc és un dels indicadors que certifiquen que l'economia creix i pronostica que "creixerà amb més intensitat".

Un altre dels pronòstics per a l'esperança que ha llançat el ministre és que aquest mateix any es crearà ocupació neta. I és que l'atur és un "problema enorme", ha reconegut De Guindos, que, malgrat tot, no enterboleix un optimisme que el ministre s'ha encarregat de desvincular de la proximitat d'un procés electoral com són els comicis al Parlament Europeu.

D'Europa, també n'ha parlat De Guindos, per recordar que Espanya té el compromís de tornar els diners prestats pel rescat de les entitats bancàries que han fet fallida. El ministre diu que el 2017 s'han d'haver privatitzat tots els bancs nacionalitzats, principalment Bankia. En aquest sentit confia que el futur de CaixaBank s'aclareixi de manera satisfactòria tenint en compte, reconeix el ministre, que hi ha interès per l'entitat. De Guindos avisa que Catalunya creixerà i que això arrossegarà el valor de CaixaBank.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut