Barcelona

Se celebren cent anys de la Mancomunitat de Catalunya

Artur Mas presideix l'acte commemoratiu del centenari de la creació d'aquesta institució, que va representar el primer reconeixement per part d'Espanya de la personalitat i la unitat territorial de Catalunya

RedaccióActualitzat

La gran manifestació del 24 d'octubre de 1913 era el punt culminant d'una negociació que havia durat anys. Milers de catalans havien envaït Barcelona per exigir l'embrió de govern que significava unir les quatre diputacions provincials. Al cap de dos mesos, Alfons XIII firmava el decret que la permetia.

Sota la presidència d'Enric Prat de la Riba, la Mancomunitat va retornar un poder propi a Catalunya, encara que fos molt reduït. Però l'ambició era una altra, i en els seus discursos ja reclamava estructures d'estat.

En el seu primer discurs com a president, Prat de la Riba anuncia que l'objectiu prioritari de la Mancomunitat era dotar tots els municipis de la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera. L'any 1914 molts pobles de Catalunya no tenien cap d'aquests elements.

La modernització que proposaven es veia reflectida en l'obra pública, que edificaven amb molt pocs recursos. L'Escola del Treball n'és un dels principals exponents, però també la Maternitat, les biblioteques, escoles o museus.

Tot plegat amb un altre objectiu evident: el foment de la llengua i la cultura catalana per posar-la a nivell internacional, a través d'un projecte educatiu modern. Una modernització que mirava a Europa i als Estats Units, on l'educació havia servit també per unificar un país sotragat igual que Catalunya per una immensa onada migratòria.

Durant els seus gairebé deu anys d'existència, la Mancomunitat no va rebre cap transferència ni recursos addicionals, i només comptava amb les poques competències de les diputacions. Tot i així, va fer una obra extensiva, impulsada també després de la mort de Prat de la Riba pel president Puig i Cadafalch.

La primera experiència moderna d'autogovern català acabava amb una dictadura militar, la de Primo de Rivera, el 1923.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut