ANÀLISI

Una porta oberta cap a on?

Debat al Congrés per traspassar la competència per celebrar la consulta. Els populars volen un debat respectuós; els socialistes proposaran el model federal com alternativa.

Actualitzat

Ja sabem per María Dolores de Cospedal, no per la Moncloa que calla, que Mariano Rajoy será qui dirà "NO" al traspàs de la competència per celebrar la consulta. Soraya Sáenz de Santamaría, explicava divendres que ho tenien tot preparat, és a dir, escrit i documentat, i que només calia anunciar qui pujaria dimarts a la tribuna del Congrés. Si fins a última hora hi ha hagut dubtes sobre qui faria la rèplica als diputats catalans, no ha estat només perquè els populars creuen que si no hi són les primeres espases catalanes tampoc calia que parlés Rajoy, sinó perquè la línia argumental que utilitzarà el govern central serà jurídica, a la mida més de la vicepresidenta que del president espanyol.

Sáenz de Santamaría, a la pràctica la cap de l'assessoria jurídica de l'Estat, ha elaborat un discurs que té com a guió la resposta que l'executiu espanyol va enviar a la cambra explicant el seu no a la petició del Parlament. Un argumentari sense cap novetat jurídica a les que han utilitzat en els últims mesos i que serà el full de ruta del discurs de Rajoy. Es tracta, diuen, de fer pedagogia de la llei i amb aquesta filosofia no canviaran ni un mil·límetre la seva posició. Això sí, asseguren que és un no dialogant, que permet normalitzar unes relacions molt deteriorades entre Catalunya i Espanya i apaivagar el que qualifiquen de situació social molt tensa a Catalunya.

Però ningú explica en què consisteix aquest diàleg, i encara menys sobre què. Molts parlen de deixar una porta oberta, però no concreten a què. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja va deixar clar aquest divendres al "TN Vespre" que no hi hauria cap oferta sobre la taula i apuntalava la tesi que serà un debat on només s'hi va a dir no a la possibilitat de convocar un referèndum sobre la sobirania de Catalunya.

Amb tot, l'executiu no vol crispació i per això els dirigents del PP han donat instruccions als seus diputats per evitar l'enfrontament, i ha transmès a la bancada popular, habitualment combativa i sorollosa, ordres perquè hi hagi un ambient cortès i respectuós.

Els populars també asseguren que al debat de dimarts ells no entraran a debatre amb el PSOE, que no és el dia ni el moment. Perquè els socialistes, tot i que plantejaran un no rotund i contundent al referèndum i al traspàs de la competència, posaran sobre la taula que s'ha d'obrir un nou escenari que permeti buscar una sortida política i consensuada a les relacions entre Catalunya i Espanya.

Alfredo Pérez Rubalcaba insistirà en la necessitat d'engegar un diàleg per afrontar una reforma de la Constitució en direcció federal per poder encaixar les aspiracions dels catalans. És la fórmula que el líder socialista ha explicat en diferents ocasions les últimes setmanes a Catalunya i que en tornar ha confessat que la situació que es viu al país la troba extremadament preocupant. Per això els socialistes creuen que el Congrés i les formacions polítiques que hi són presents no es poden posar d'esquena a la situació sinó que ho han d'afrontar amb responsabilitat i valentia.

Anar al contingut