Madrid

Rajoy podria fer servir la prerrogativa d'interrompre Turull, Rovira i Herrera per intervenir ell en el debat

"El que ens arriba és que Rajoy pot tenir la temptació, en lloc d'esperar que ens expliquem, de demanar la paraula abans que puguem exposar", diu Herrera a "Els matins"

Els diputats catalans expliquen a TV3 que si això passa no alteraran la seva intervenció i faran escoltar els seus arguments

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, podria optar per tallar la intervenció dels tres diputats catalans que avui seran al Congrés per defensar la consulta i fer sentir la veu dels catalans a favor del dret a decidir. Així ho ha avançat Joan Herrera, diputat per ICV-EUiA, en declaracions a "Els matins" de TV3.

"El que ens arriba és que Rajoy pot tenir la temptació, en lloc d'esperar que ens expliquem, de demanar la paraula abans que puguem exposar", ha dit Herrera.

El líder ecosocialista ha explicat que els arriben veus que els alerten que finalment Rajoy serà qui intervindrà per part del govern espanyol per respondre a la petició de la transferència de competència per fer el referèndum, però que possiblement podria fer-ho enmig dels parlaments de Turull, Rovira i Herrera. Els tres diputats tenen mitja hora per exposar els seus arguments a favor de la consulta, però el govern espanyol pot intervenir en qualsevol moment durant el debat segons la normativa.

"Igualment ens haurà d'escoltar"

Si això passa, i finalment Rajoy pren la paraula mentre Turull, Rovira i Herrera estan parlant, els diputats catalans han deixat clar que no canviaran en cap cas les seves intervencions i seran fidels als arguments que volen exposar per evitar anar a remolc de Rajoy. "Igualment ens haurà d'escoltar", ha dit Marta Rovira també en declaracions a TV3, mentre que Turull ha considerat que "seria d'una mala educació horrorosa".

Tots tres han reiterat que l'objectiu és que el govern espanyol s'avingui a negociar com fer la consulta i que van a Madrid amb voluntat pedagògica. Per això, consideren que "no és dolent reiterar-se" i asseguren que "el moll de l'os el repetirem, segur".

Jordi Turull (CiU) ha exposat que donen la màxima importància al debat malgrat les manca expectatives d'èxit en afirmar: "El moment és transcendent i el debat és transcendent." Per la seva banda, la representant d'ERC, Marta Rovira, ha subratllat el motiu de fons pel qual són a Madrid: "Ens ha portat aquí una manca d'encaix polític."

Mentrestant, el diputat d'Iniciativa per Catalunya Els Verds Joan Herrera ha dit que "un 84% del Congrés dirà que 'no' i gairebé un 80% dels diputats a Catalunya diu que 'sí'."

"És un acte polític, molt polític. Per evidenciar que el problema català és un problema espanyol. Venim a explicar-ho", ha conclòs Turull.

En la vigília d'aquesta intervenció al Congrés, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha advertit que després de l'aposta sobiranista "les coses no seran igual: poden ser pitjor." "Segons quin sigui el resultat" del procés, "ens deixarà més als peus dels cavalls". Pujol considera que no hi ha "marxa enrere" en el procés sobiranista, ni s'albira en aquests moments cap "tercera via".

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat "una visió àmplia, flexible i global de les coses més enllà de la lletra menuda de la norma A, B o C". Mas ha destacat que, tot i el que diuen alguns, Catalunya no és "una cosa tancada, amb mentalitat estreta, sense visió i sense capacitat de projecció".

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut