Barcelona

Creixen de forma alarmant els casos de malalties de transmissió sexual

Una bona part d'aquests casos són de joves que no utilitzen el preservatiu

TV3Actualitzat

En els últims anys s'ha produït un increment de les malalties de transmissió sexuals. Per exemple, els casos de sífilis a Catalunya actualment són uns 800, xifra que representa més del doble que fa quatre anys. Una bona part d'aquests casos són de joves i això preocupa els experts en salut pública. Ho atribueixen al fet molts joves no utilitzen preservatius i els queden lluny els pitjors anys de la sida.

Consultes sobre la sífilis, la gonocòccia, les clamídies o les berrugues han tornat a ser habituals i diàries als centres de salut. En els últims 4 anys, el creixement és alarmant. Es tracta de malalties que antigament s'identificaven amb col·lectius marginals, però que ara s'han estès.

"Qualsevol persona que practiqui una conducta sexual de risc no és immune a poder desenvolupar una malaltia d'aquesta mena i això és important saber-ho", afirma Manel Mateu, secretari de Salut Pública. "No cal tenir molts contactes, amb un contacte pot ser suficient. Les infeccions de transmissió sexual no estan exemptes de problemes greus de salut general i de salut sexual en particular", afegeix.

Hi ha algunes d'aquestes malalties que al principi poden no donar símptomes. Si s'agafen a temps es poden curar, però si no poden donar problemes d'esterilitat. El que més preocupa és que es troben casos de joves menors de 15 anys. Això és fruit d'una combinació de l'avançament de la primera relació sexual i que gairebé la meitat de joves asseguren que tenen relacions sense preservatiu.

Jaume Funes, psicòleg expert en joves i adolescents, atribueix aquesta conducta al fet que als joves "els atrau el risc. Creuen que a ells no els tocarà perquè se senten invulnerables perquè pensen que li passarà a un altre."

Un altre factor que contribueix a aquest tipus de malalties és la depilació dels genitals, una pràctica cada cop més estesa. La coordinadora de la Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual de l'Hospital del Mar, Gemma Martín, explica que amb "qualsevol traumatisme es trenca la pell i per allà poden entrar gèrmens, sobretot bacteris". Llavors pot aparèixer "foliculitis" o també "infeccions virals, sobretot el virus del moluscum".

Malgrat això, els casos més habituals són per transmissió sexual. D'aquí que el preservatiu sigui la millor manera d'evitar qualsevol tipus de contagi. Si ja s'han tingut conductes de risc és important explicar-ho al metge de capçalera perquè faci les proves oportunes i descartar qualsevol d'aquestes infeccions o, en cas de detectar-les, que es doni a temps el tractament oportú.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut