Aberdeen

Salmond vol crear un grup amb partits i experts de fora d'Escòcia per negociar la independència

El primer ministre escocès, Alex Salmond, proposarà la creació d'un equip negociador amb Londres format per partits i experts

RedaccióActualitzat

Escòcia es concentra en el camí per assolir la independència. El primer ministre escocès, Alex Salmond, proposa la creació d'un equip negociador amb Londres format per polítics i experts. En aquest grup també hi hauria membres dels partits que no han donat suport a la independència i persones de fora d'Escòcia.

Salmond ha fet aquest anunci durant l'acte de clausura del  congrés del Partit Nacional Escocès que es fa a Aberdeen. Aquest és l'últim congrés abans del referèndum del setembre sobre la independència.

En una intervenció de mitja hora, Salmond ha deixat clar que "aquest és el nostre moment, el nostre país, la nostra Escòcia, la nostra independència".

En el discurs, Salmond ha explicat el procés a seguir immediatament després de la consulta en cas d'una victòria dels independentistes. Segons el discurs, avançat a la premsa, el líder del Partit Nacional Escocès (SNP), vol que les discussions amb Londres en cas d'una victòria del sí comencin abans de finals de setembre.

"Team Scotland"

Els escocesos votaran en un referèndum el 18 de setembre si volen ser independents o no. L'objectiu del govern escocès, que lidera Alex Salmond, és proclamar la independència el 24 de març del 2016, un any i mig després d'un hipotètic vot afirmatiu a la consulta.

La idea és que el grup negociador, anomenat "Team Scotland", defensi a Londres els interessos del futur nou estat escocès i pacti qüestions com el repartiment d'actius i passius, l'ús de la lliura esterlina o el procés d'entrada del nou país a la Unió Europea.

La proposta de Salmond va en la línia de l'Acord d'Edimburg, que el govern britànic i escocès van firmar el 15 d'octubre del 2012. En aquest pacte, Londres dóna permís al govern d'Alex Salmond per celebrar un referèndum legal i vinculant i totes dues parts es comprometen a treballar plegades "sigui quin sigui el resultat". El pacte els obliga a garantir la millor solució tant per als interessos dels escocesos com dels de la resta de ciutadans del Regne Unit.

Remuntant a les enquestes

Quan falten 158 dies per la consulta, el "no" es manté al capdavant de les enquestes, però el "sí" ha avançat posicions. Ara mateix hi ha una diferència de sis punts, però cal tenir en compte que hi ha un nombre molt gran d'indecisos que poden ser claus.

En el seu discurs, Salmond, ha reivindicat el "sí" com un vot positiu per al govern d'Escòcia que han escollit els seus ciutadans". El líder de l'SNP ha qualificat la campanya del "sí" de positivam en contraposició a la "ridícula campanya" dels contraris a la indepencència que, diu, volen espantar l'electorat escocès.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut