Barcelona

El Fòrum Social Català mostra una gran varietat de propostes d'economia alternativa i subratlla la voluntat de coordinació entre totes

El Fòrum Social Català mostra una gran varietat i riquesa de propostes d'economia alternativa i subratlla la voluntat de coordinació entre totes

Televisió de CatalunyaActualitzat

Barcelona acull aquest cap de setmana la quarta edició del Fòrum Social Català, que se celebra cada dos anys, des del 2008, i constitueix un espai de trobada i un lloc de debat obert a tota la ciutadania. Hi participen activistes que continuen treballant per fer possible un altre món i desenes d'entitats que impulsen projectes de transformació social.

Nascut set anys després del primer Fòrum Social Mundial, que va néixer com a rèplica altermundista al Fòrum Econòmic de Davos, rebutja el capitalisme agressiu i les polítiques neoliberals i planteja alternatives. Per al Comitè organitzador, un altre món s'està construint si tenim en compte la gran varietat i riquesa de propostes i la voluntat de coordinació entre totes. Això, diuen, posa de manifest el moment d'efervescència social i política del país.

Setem Catalunya ha situat en un mapa gairebé un centenar de punts on es pot comprar o consumir de manera responsable a Barcelona. La idea és que tothom sàpiga on té a prop de casa des de banca ètica fins a comerç just, alimentació ecològica o roba sostenible.

Alguns exemples

A Hummus Vestir Sostenible, per exemple, eren conscients que la indústria de la moda té molt impacte sobre el medi ambient i els drets dels treballadors. Per això van voler ser part de la solució. Aquí tota la roba està feta amb materials ecològics i amb la garantia que les persones que l'han fet han tingut un sou i unes condicions de treball dignes. De moment, l'oferta de botigues de roba sostenible no és gaire gran, en part perquè el preu és una mica més alt, però cada vegada hi ha més gent que s'hi interessa.

L'oferta de menjar ecològic és bastant més àmplia. A la Sagrera hi trobem la cooperativa 30 Panxes. Són un grup de famílies que s'han posat d'acord per comprar junts productes ecològics i de comerç just. El seu objectiu a l'hora d'agrupar compres no busca simplement mirar el preu per rebaixar-lo a costa del productor, que és el que fan les grans superfícies, sinó que tota la gent que hi ha en el procés en pugui sortir beneficiada, des del pagès fins al consumidor final. A més de verdures ecològiques acabades de collir, de pasta i de conserves, a la cooperativa hi troben vi i oli elaborats per discapacitats. Cada setmana s'organitzen per preparar els cistells perquè la resta de famílies els puguin passar a recollir.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut