Madrid

Rubalcaba durà al Congrés una proposta de reforma del model territorial espanyol després de les europees

El líder del PSOE avança que durà al Congrés una proposta per reformar la Constitució basant-se en el model federal alemany

RedaccióActualitzat

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat el contingut de la trobada que va mantenir al Congrés amb Duran i Lleida després del debat sobre la consulta a la cambra baixa. Rubalcaba ha exposat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" que tots dos van parlar d'obrir vies de diàleg després de reconèixer-li que "el conflicte està malament" i que el no del Congrés a la transferència de la competència per fer la consulta no podia significar tancar el tema. "Li vaig dir al Josep -i tenim l'obligació de dir-ho als espanyols- que s'ha votat, i s'ha votat que no, però ara cal obrir un diàleg", ha dit.

Segons el secretari general del PSOE, al final de la xerrada, Duran hauria finalment convingut amb Rubalcaba que la via de la reforma constitucional que ell proposa seria l'adequada per abordar una solució, encara que en un primer moment parlés d'altres vies. "Crec que Duran ha entès que el camí és la reforma de la Constitució", ha afirmat Rubalcaba.

Quan?

El líder dels socialistes ha anunciat que passades les eleccions europees portarà la seva iniciativa al Congrés per reformar el model territorial espanyol, i ha afegit que es vol emmirallar en el model alemany. El líder del PSOE ha avançat que vol asseure els partits i les comunitats autònomes per pactar aquesta reforma un cop passada la data del 25 de maig.

Com?

Rubalcaba també ha avançat en les fórmules formals per abordar la reforma de la Carta Magna, que serien o bé l'obertura d'una ponència Constitucional o una fórmula alternativa que no ha concretat. "Veurà, com que jo vull que surti, ho he de pensar molt", li ha dit a Mònica Terribas, que l'ha entrevistat des de Madrid.

Blindar les competències autonòmiques

El líder dels socialistes espanyols ha dit que del que es tracta és de reformar la Constitució seguint el model federal d'Alemanya i buscar solucions als problemes actuals, "no d'obrir-la en canal". En tot cas, ha dit que ara ha arribat el moment de "dialogar, pactar i votar".

Rubalcaba ha obert la possibilitat que aquesta reforma blindi les competències autonòmiques per evitar la invasió de competències que, segons ha dit, està fent darrerament el govern espanyol.  

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut