Barcelona

Recomanacions per a Sant Jordi a través dels premis literaris

Entre la gran quantitat de llibres per triar i remenar, els premis ens poden servir de guia per decidir-nos

RedaccióActualitzat

Una novel·la històrica, un llibre de no ficció, contes o una antologia poètica? Triar un llibre per a Sant Jordi pot ser molt complicat per la gran quantitat de títols que s'editen cada any. Els premis literaris poden servir de guia. Hem recopilat els guardons més importants de l'any per ajudar-vos a trobar el llibre amb què triomfareu aquesta diada.  

Llengua catalana

Un recorregut per la tradició xocolatera de Barcelona des del segle XVIII fins el període olímpic. Aquest és l'argument de "Desig de xocolata", de l'escriptora mataronina Care Santos, guanyadora del Premi Ramon Llull.

Completament diferent és "Dies de frontera", títol amb el qual Vicenç Pagès es va endur el Premi Sant Jordi de novel·la. El llibre tracta sobre la generació que ara té entre 30 i 40 anys i no saben on són "perquè els seus pares ja tenien fills en aquesta edat i ells no s'han plantejat si tenir-ne", en paraules del mateix autor. Una novel·la que tracta sobre la joventut, la parella, la relació amb els pares o la decisió de formar una família.

Com hauria estat la història si la República Catalana no hagués perdut la guerra? Això és el que imagina Albert Vilaró amb l'obra "Els ambaixadors", guanyadora del Premi Josep Pla de prosa en català. Segons l'autor, "tota la novel·la és com una gran broma, tenyida d'una necessària ironia".

La novel·la negra sempre és un bon recurs per a Sant Jordi. Si us agrada aquest gènere, no dubteu a regalar alguna de les aventures de l'entranyable comissari Salvo Montalbano. El seu creador, Andrea Camilleri, un dels grans del gènere, va visitar aquest any Barcelona per recollir el Premi Pepe Carvalho.

En comptes de novel·la, també podeu optar per un recull de relats. Aquí destaca Yannick Garcia amb "La nostra vida vertical", obra guanyadora del Premi Documenta. El jurat va subratllar "la varietat estilística, l'elegància, la pulcritud i el rerefons tèrbol de l'univers literari" de l'autor d'Amposta.

"La fusió profunda i senzilla entre pensament i poesia". Així és "L'avís de l'àngel", segons el seu autor, el poeta Joan Callau. Aquesta obra va ser destacada amb el XXIX Premi Miquel Martí i Pol de Poesia.

Si el que voleu és descobrir un autor novell, podeu apropar-vos a "L'home dels ulls grisos" d'Antoni López Massó, guanyador del Premi Carlemany. La novel·la s'inspira en la història que un malalt de càncer va explicar a López Massó quan col·laborava com a voluntari a Oncolliga.

I si busqueu un autor consolidat, una possibilitat és Isabel-Clara Simó. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana va reconèixer la seva trajectòria amb el Premi Jaume Fuster.

Llengua castellana

La difícil superació de la pèrdua d'éssers estimats. Aquest és l'argument de "La vida era eso", de la periodista Carmen Amoraga, guanyadora del Premi Nadal de Novel·la. El llibre tracta sobre una dona que perd el seu marit a causa d'una mort fulminant de càncer i es queda sola amb dues nenes petites. "És una novel·la sobre l'amor, sobre el dolor, sobre l'amistat, i també sobre la pèrdua" perquè "aprendre a perdre és aprendre a viure", explicava la seva autora.

Si voleu una literatura més llunyana, podeu regalar "La piel del cielo" o "Leonora" de la mexicana Elena Poniatowska. Aquesta escriptora, amb més de 40 llibres a l'esquena, és la guanyadora del Premi Cervantes 2013, considerat el Nobel de les lletres hispanes i que atorga el Ministeri de Cultura.

Pel seu impacte mediàtic, el Premi Planeta té una posició destacada. Clara Sánchez amb "El cielo ha vuelto" va endur-se aquest any el guardó. El llibre narra la història d'una exitosa model de passarel·la que descobreix que la terrible revelació que una vident li va fer temps enrere s'està convertint en realitat. La finalista va ser l'exministra de Cultura Ángeles González-Sinde amb la novel·la "El buen hijo". Tracta d'un home de 36 anys que viu i treballa amb la seva mare i un seguit de fets el porten a sentir-se insatisfet i a voler escapar d'aquest entorn.

Un escriptor amb una dilatada trajectòria és una aposta segura. En reconeixement a la seva carrera, Luis Goytisolo va rebre el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2013. De la seva obra literària, destaca la tetralogia titulada "Antagonia", reconeguda internacionalment i que suposa una fita en la recent història de la novel·la espanyola en combinar història, narració i reflexió literària". Goytisolo, nascut a Barcelona, també va ser guardonat amb l'Anagrama d'Assaig per "Naturaleza de la novela", la seva estrena en aquest gènere.

Premis internacionals

Un dels premis més destacats a nivell internacional és el Goncourt, el més important de les lletres franceses amb més de 100 anys d'història. El guanyador va ser l'escriptor parisenc Pierre Lemaître amb la novel·la "Au revoir là-haut". L'obra narra la picaresca de dos soldats traumatitzats per la Primera Guerra Mundial que, abandonats per la pàtria, munten una estafa.

En aquesta llista no podia faltar el Premi Nobel de Literatura. L'escollida per l'Acadèmia Sueca va ser la canadenca Alice Munro, mestra dels relats breus. Munro està considerada una de les escriptores actuals mes destacades en llengua anglesa i és única a l'hora de descriure en poques pàgines el més profund de la psicologia humana a través de personatges quotidians. Ha arribat a ser anomenada la "Txékhov canadenca", comparant-la així amb l'escriptor rus Anton Txékhov.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut