Santiago de Xile

Xile es bolca per ajudar els afectats pel greu incendi de Valparaíso

Una catalana resident a Santiago de Xile explica al 324.cat com els ciutadans s'organitzen per ajudar en l'incendi de Valparaíso. El govern ha aprovat les primeres ajudes

Joan RaventósActualitzat

Quaranta-vuit hores després que comencés "probablement el pitjor incendi de la història de Valparaíso", en paraules de la presidenta Michelle Bachelet, les flames encara són prou vives en diversos punts de les muntanyes d'aquest municipi costaner. Hi ha consternació, i és normal: el foc ha causat almenys 13 morts (després del cadàver que han trobat aquest dilluns a Olivillo), ha deixat milers de persones sense res i els bombers calculen que encara els caldran tres setmanes per guanyar el foc.

En aquesta batalla no estan sols. Els 1.300 bombers desplegats tindran l'ajuda d'hidroavions que el govern ha demanat a l'Argentina. També es destinarà un milió de dòlars per fer front a l'emergència inicial i netejar les zones afectades; una partida que el govern ja ha avançat que no serà l'única. La ministra d'habitatge, Paulina Saball, diu que treballarà per tornar a aixecar al mateix lloc les 2.000 cases que el foc ha calcinat. Ara, però, la urgència del moment reclama actuar ràpid.

"La gent del carrer sap com ha d'actuar, quines són les regles de funcionament. Primer: roba, higiene i aliments. Segon: netejar les restes. Tercer: intentar reconstruir. I quart: recollir mobles útils per a la reconstrucció. Tothom sap la pauta i tenen molt clar el que es necessita". Qui explica com els xilens han respost a la catastròfe és la catalana Blanca Velacoracho que, en declaracions al 324.cat, ha corroborat que tothom s'està mobilitzant per ajudar.

Aquesta vilafranquina, resident a Santiago de Xile, explica que a través dels grups de WhatsApp el seu entorn està treballant per recollir material que pugui servir d'ajuda. "Tots estem preparant lots per als afectats amb el més imprescindible. Ara falten mascaretes, tovalloles, llençols...". Per portar-ho cap allà, a uns 130 quilòmetres de distància, una altra catalana que treballa en una empresa de logística ha preparat un camió que sortirà dimecres amb tot el que s'hagi recollit. També hi ha iniciatives a les xarxes socials que pensen una mica més enllà de les primeríssimes necessitats i atenen els nens, per a qui demanen joguines i material escolar, malgrat que les classes s'han suspès.

"Aquest poble té una capacitat extraordinària per refer-se de les catàstrofes que li toca viure"

La Blanca va penjar un missatge al Facebook en el qual es feia evident que l'incendi commocionava. Més encara si es tenen coneguts que ho han perdut tot, com és el seu cas. Explica que les famílies que coneix afectades pel foc "han hagut de marxar de casa corrents i anar a cases de familiars a buscar refugi". És una de les opcions dels damnificats, per a qui el govern ha disposat diversos albergs que acullen unes 1.200 persones. El govern, però, té comptabilitzats uns 8.000 damnificats més.

La xifra té sentit si es té en compte que el foc ha afectat almenys 850 hectàrees de bosc però també de zones urbanes i que el vent no ajuda els bombers. Precisament els 1.300 efectius que estan lluitant contra les flames són un col·lectiu que mereix l'aplaudiment de Velacoracho. Recorda que el cos de bombers de Xile és voluntari i està subvencionat, en gran part, per les donacions privades: "vull dir que un bomber a Xile ha de treballar d'una altra cosa si es vol guanyar la vida i després fer de bomber".

Sobre el terreny encara hi ha molta feina per fer, tal com es desprèn del seguiment al minut dels mitjans locals. Des del govern s'ha afirmat que faran el que sigui a les seves mans per tornar a la normalitat. El portaveu de l'executiu, Álvaro Elizalde, assegura que "el govern no els deixarà sols".

Caldrà aquest suport institucional, sens dubte, per reconstruir una zona que ha quedat en cendres. També "el paper fonamental que com sempre fa la Creu Roja", diu Velacoracho. I serà necessari, com es demostra, la implicació dels xilens. En aquest sentit, Blanca Velacoracho constata que "el més emotiu és la solidaritat dels xilens en general" i llança un missatge encoratjador: "Aquest poble té una capacitat extraordinària per refer-se de les catàstrofes que li toca viure".

 

*********************
Si ets a Xile i ets testimoni dels efectes de l'incendi a Valparaíso, ens ho pots explicar deixant un comentari a la part inferior d'aquesta pàgina.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut